Αναστασιάδης Αμμόχωστος

Συναγερμός έχει σημάνει στην Λευκωσία μετά την ανακοίνωση Ερντογάν από τα κατεχόμενα για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ταυτόχρονα η Λευκωσία ενημερώνει επισήμως την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ για την ακραία τουρκική πρόκληση.

Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, σε μια πρώτη άμεση αντίδραση ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες, όπως:

  • Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. των Η.Ε..
  • Στις 4 μ.μ. σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Στις 5 μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ε.Ε.

Ερντογάν – Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στον απόηχο των προκλητικών εξαγγελιών Ερντογάν από κοινού με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, παρά το κύμα προειδοποιήσεων που έχει προηγηθεί από τη Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του, κινήθηκε σε εμπρηστικούς τόνους, μιλώντας για «εχθρούς των τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν».

Επιτέθηκε δε και στην Ευρωπαική Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει», επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο». Στράφηκε δε ευθέως και κατά Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Επιμένει η Αγκυρα στην “λύση των δύο κρατών”

Επιπλέον, ανέδειξε εκ νέου την τουρκική θέση για λύση «δύο κρατών στην Κύπρο», τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Για τα Βαρώσια, είπε ότι «η ζωή στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσει και πάλι. Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στην Αμμόχωστο θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή που θα είναι προς όφελος όλων.

Το οτι ξεκινάει αυτό το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου, δείχνει πως οι τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται με το θέμα με μεγάλη ευαισθησία». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η περιοχή αυτή που ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, δεν θα είναι το σύμβολο της μη επίλυσης, αλλά του λαμπρού μέλλοντος και της ηρεμίας της νήσου Κύπρου».

Επίθεση Ερντογάν στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και πάλι γεωτρήσεις. Αφήνω στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας για να κρίνει ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες και ποιος αυξάνει την ένταση.

Εμείς ως Τουρκία και ως “ΤΔΒΚ” θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σε όσους νομίζουν πως με μονομερείς ενέργειες θα μας αλλάξουν πορεία, είναι χρέος μας να τους  δείξουμε την πραγματικότητα με κάθε μέσο, πρωτίστως με διπλωματικά και οικονομικά μέσα».

«Τα μηνύματα που στέλνονται από το εξωτερικό και οι προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό δεν έχουν καμία αξία περάν του ήχου του άδειου τενεκέ» συνέχισε και κατέληξε: «Όχι 47 χρόνια, κι ας περάσουν 147 ή και 247 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν απο την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση και της Αθήνας στις προκλητικές κινήσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας. Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», σημειώνεται επίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr