Μητσοτάκης Αλεξανδρούπολη

Το μήνυμα ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, έστειλε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη

«Το έργο θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, «αλλά και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα», τόνισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια για την επίσημη υλοποίηση έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του προέδρου της Σερβίας, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ένας «φάρος» που στέλνει δυο μηνύματα: «Το πρώτο ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές.

Το δεύτερο, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» και συμπλήρωσε πως «οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα».

Η Ελλάδα έχει φροντίσει για την ενεργειακή της επάρκεια 

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.

«Η χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένη τη συγκυρία, με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες», ανέφερε επισημαίνοντας τόσο την εθνική σπουδαιότητα του έργου για την Ελλάδα λέγοντας ότι θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ηπείρου.

Τί περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Στην τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr