ίσα δικαιώματα

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία» που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με άτομα που τα αφορούν άμεσα οι πολιτικές ισότητας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η συζήτηση για τα ίσα δικαιώματα μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να έχουν τις δυνατότητες να κάνουν πράξη τα όνειρά τους».

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μαριάννα Δήμου – Διαμεσολαβήτρια Ρομά, Παρασκευή Καλογεράκου – Νομικός, Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας, Χριστίνα Λεϊμονή – Διευθύντρια Marketing & Operations της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ο Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης – Αργυρός παραολυμπιονίκης κολύμβησης (2004) & Πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ».

Το Πρόγραμμα του Προσωπικού βοηθού

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», σημείωσε πως «είναι πράγματι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε διότι, μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν προσωπικό βοηθό όμως άλλοι δεν την έχουν. Και όταν την έχουν, τον ρόλο αυτό επωμίζεται η οικογένεια. Ο προσωπικός βοηθός είναι εξίσου σημαντικός με το άτομο με αναπηρία όσο είναι σημαντικός για την οικογένειά του».

«Όσο σημαντικές και αν είναι οι εθνικές πολιτικές και νομίζω πως υπάρχει μια αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα, ότι για πρώτη φορά έχουμε στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πολλές δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά υπουργεία.

Άλλο τόσο σημαντική είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων που είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Πρέπει να συναντηθεί η κεντρική πολιτική με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπική επίπεδο.

Ναι, έχουμε εθνικές επιτυχίες και θα είναι κατάκτηση του Παραολυμπιακού κινηματος, το κέντρο στη Ραφήνα χρηματοδότηση 36 εκατ. ευρω, θα είναι σημαντική παρακαταθήκη για να κάνετε καλύτερα αυτό που θέλετε. Για όλους μας που δεν είμαστε ανάπηροι, είστε παράδειγμά», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Παραολυμπιονίκη Αλέξανδρο Χέλμουτ Ταξιλδάρη.

Η Ελλάδα αλλάζει στο ζήτημα των προκαταλήψεων 

«Όντως η Ελλάδα αλλάζει στο ζήτημα των προκαταλήψεων, στο να συζητάμε θέματα που πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, όπως μου είχε φανεί αδιανόητο ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορούσε να δώσει αίμα, κάναμε βήματα μπροστά στην ορατότητα.

Ξέρουμε πια ότι οι ομάδες που μπορούν να δουλεύουν με διαφορετικά ερεθίσματα, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Έχει σημασία να σπάσει το group thinking, είναι καλό για τη βελτίωση της δουλειάς. Είναι σημαντικό που πλέον στη χώρα σου πας κανονικά για φαγητό χωρίς να σε κοιτάνε. Είναι ευκαιρία για τη χώρα η βελτίωση της λογικής των ίσων ευκαιριών», ανέφερε σχολιάζοντας τα λεγόμενα της κ. Λεϊμονή.

Συζητώντας με την κ. Δήμου ως εκπρόσωπος των Ρομά, είπε: «Πράγματι, βρήκες μεγάλες διακρίσεις από την κοινωνία και τους άλλους Ρομά, και είναι πρόκληση πως θα ανατρέψουμε αυτά τα διπλά στερεότυπα. Υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον και ο αποκλεισμός δεν είναι μια νομοτελειακή κατάσταση επειδή την επιλέγουμε ή επειδή γεννηθήκαμε σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

Ο αποκλεισμός δεν είναι μια κατάσταση που δεν ανατρέπεται

Ο αποκλεισμός δεν είναι μια κατάσταση που δεν ανατρέπεται. Είναι βολικό κάποια προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε ως προϊόν εκλογικής συναλλαγής ή να τα βάζουμε κάτω από το χαλί για να τα κρύβουμε. Η δική σου ιστορία είναι μια ιστορία χειραφέτησης, κόντρα σε πρότυπα που σου επιβλήθηκαν.»

Μιλώντας με την κ. Καλογεράκου, ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι «βοηθάει η εμπειρία της πανδημίας, στο να κάνεις τηλεργασία, με την προϋπόθεση πως τα εργασιακά δικαιώματα είναι διασφαλισμένα. Πολλές γυναίκες παλεύουν με τα στερεότυπα της μητρότητας αλλά σιγά σιγά αυτό αλλάζει.

Τελικά, οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται με έναν τρόπο δίκαιο. Η οικονομική επιβάρυνση και μόνο της δημιουργίας οικογένειας, λόγω των χαμηλών μισθών, είναι πρόβλημα. Η δική μας κυβέρνηση καθιέρωσε το επίδομα των 2.000 ευρώ αλλά το κυριότερο είναι το τι κάνεις το παιδί. Γι’ αυτό καθιερώσαμε την «νταντά της γειτονιάς» και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr