Σημείωσε δε ότι «ένα από τα επίμονα fake news που διακινήθηκαν ήταν η ιδιωτικοποίηση του νερού».

«Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας «πολιτικό μονόδρομο» την αυτοδυναμία. Αποκάλεσε «ανεύθυνη» τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, για οποίο σχολίασε ότι «ενδόμυχα επιθυμούσε την αυτοδυναμία της Ν.Δ».

«Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, είπε: «Εχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλασάτα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες».

«Αθλια υποκείμενα οι διακινητές»

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στο προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει ότι οι προτεραιότητες της Ν.Δ. ήταν «ο ουσιαστικός περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, η ταχύτερη εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών του προσφυγικού», όπως ήταν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους διακινητές, «αυτά τα άθλια υποκείμενα που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων ανθρώπων». Πρόσθεσε δε ότι το Λιμενικό πάντα θα προστατεύει τους ανθρώπους σε ανάγκη.

Ερωτηθείς για το θέμα που προκλήθηκε με τους μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και επανέλαβε ότι «ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για συγκεκριμένους υποψηφίους στη Ροδόπη. Του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την παρέμβαση», σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «πολύ πριν από τις εκλογές», όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

Για να υπογραμμίσει κατόπιν ότι «ο κίνδυνος είναι να εκλεγούν δύο βουλευτές που θα εμφανιστούν στη Βουλή ως υπέρμαχοι της “τουρκικής μειονότητας”».

«Ανεξαρτήτως εάν η Ροδόπη είναι ροζ, γαλάζια, πράσινη ή κίτρινη, εγώ την επόμενη ημέρα θα εφαρμόσω απαρέγκλιτα την πολιτική μας για τη μειονότητα», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα θίξει το θέμα στον κ. Ερντογάν. «Δεν στέλνω μήνυμα μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Ερντογάν, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εξωτερικές παρεμβάσεις στα θέματα της μειονότητας», είπε.

«Δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο»

Τόνισε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, σημειώνοντας ότι «σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές». Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει».

Σε ερώτηση για το τι κυβέρνηση θα σχηματίσει, είπε: «Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός. Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπων να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί», είπε και πρόσθεσε: «Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, το “μπόλιασμα” της Ν.Δ. με ικανά στελέχη είναι συνεχές».

Σε ερώτηση για τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα, από αυτά, που είχε η Βουλή των δύο ημερών, ας το αναλογιστούν αυτό αυτοί που επέλεξαν την απλή αναλογική. Φαίνεται ότι είναι κόμματα είτε επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών – θα ξαναπώ πως η Ορθοδοξία δεν φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος, η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ καθαρή ως προς το αυτό. Συχνά αυτά τα κόμματα εκφέρουν έναν “πατριωτικό” λόγο. Η κυβέρνηση μας ισχυροποίησε τη θέση της χώρας διεθνώς, η πολιτική του ρεαλιστικού και υπεύθυνου πατριωτισμού δεν συγκρούεται με αυτήν του προοδευτικού εκσυγχρονισμού»

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα»

Αναφερόμενος στα θέματα της υγείας και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε το ΕΣΥ να καταρρέει, είπε: «Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πανδημία, έδειξε και αρετές και αδυναμίες. Προβληματίζομαι όταν μου λένε ότι ένα τακτικό χειρουργείο αργεί μήνες. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση των επειγόντων περιστατικών και στην ανακαίνιση των κέντρων υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν προσθέσετε εμπεριστατωμένη πολιτική πρόληψης και πρωτοβάθμια φροντίδα, έχουμε ολιστική προσέγγιση. Στο μεσοπρόθεσμο δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ οι προσλήψεις, θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει ένας πρώην πρωθυπουργός. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαίου. Τα ίδια έλεγε και λέει. Είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρόσβαση στη πιο δύσκολη και ακριβή θεραπεία, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα».

Πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” έχει εντοπίσει πάνω από 8.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Χορηγούμε το dental pass, το καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας αλλά δεν πληρώνει ο πολίτης. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει καλή πρόσβαση. Για τα ζητήματα του ΕΚΑΒ βεβαίως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μίσθωση υπηρεσιών για να αποκτήσουμε 6 βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος, αποτελεσματικός και διαφανής τρόπος να την έχουμε σύντομα. Μισθώνουμε κάθε χρόνο ελικόπτερα για τη δασοπυρόσβεση και δεν έχουμε μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης. Ας σταματήσει η αντιπολίτευση να κινείται στη σφαίρα της μαύρης προπαγάνδας και των fake news».

Σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ, ανέφερε: «Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε προσλήψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα αξιοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες πχ μέσα από την πυροσβεστική. Αποδίδω σημασία στις διακομιδές από τον αέρα. Θα προστεθούν και οι έξι νέες βάσεις των ευέλικτων ελικοπτέρων».

Κεντρική προτεραιότητα η αύξηση των μισθών

Ερωτώμενος για την οικονομία και τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας για τη φοροδιαφυγή και πως θα την αντιμετωπίσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έγινε πρόοδος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

«Δεν φτάνει όμως αυτό. Δρομολογήσαμε τη σύνδεση των μηχανών με την εφορία και θα προσθέσουμε σημαντικά έσοδα ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και σήμερα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ προσέθεσε ότι «για μας ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι σημαντική πτυχή του σχεδίου μας».

Σχετικά με την αύξηση μισθών και πως μπορεί να τίθεται ο στόχος αυτός και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι «η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς. Οι μισθοί αυξάνονται όταν γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία ώστε να αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ο εργαζόμενος. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση αυξήθηκε επειδή η πολιτική μας αποδίδει. Δεν υπάρχουν χέρια λένε οι εργοδότες και τους λέω πληρώστε καλύτερα. Απαραίτητο εργαλείο η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Συμπλήρωσε ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά ο κεντρικός του στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων.

Σχετικά με τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, είπε ότι έχουμε πάνω από 700 συμφωνίες που εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και προσέθεσε: «Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να έχουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενους, αλλά και να δώσουν και μη μισθολογικά κίνητρα, όπως η παροχή μετοχών στους εργαζόμενους. Για τον κατώτατο μισθό εμείς μιλούσαμε για τα 730 ευρώ και τελικά πήγε στα 780. Εμείς το αυξήσαμε χωρίς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Έχουμε την αξιοπιστία να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα».

«Θα επιδιώξω συναινέσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος» 

Στην ερώτηση αναφορικά με την πιθανή αναθεώρηση συντάγματος και αν αυτή αφορά μόνο το άρθρο 16 ή και άλλες αλλαγές, αλλά και το αν θα στραφεί σε άλλα κόμματα για συναινέσεις, είπε ότι «η διαδικασία αναθεώρησης συνταγματικά αρχίζει το 2025 αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Τόνισε ότι «ακόμη και 180 βουλευτές να είχαμε πράγμα δύσκολο, δεν θα προχωρούσα σε αναθεώρηση χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος».

Χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και κατέληξε: «Δεν μιλάμε μόνο για άρθρο 16 αλλά θα επιδιώξουμε πιο ευρεία αναθεώρηση».

Πηγή: economico.gr