Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, έχοντας πολυάριθμες προεκτάσεις που επηρεάζουν πολλές χώρες. Ανεξαρτήτως της διάρκειάς του και της πιθανής ανάμειξης του Ιράν, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι παραμένει ανεπηρέαστος από τέτοιες συγκρούσεις, ειδικά αν μιλάμε για κράτη που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά, όπως η Ελλάδα.
Η δυναμική κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει γεωστρατηγικές αναταράξεις και επανακαθορισμούς στις διεθνείς σχέσεις. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι αλυσιδωτές επιδράσεις που μπορεί να έχει μια γενικευμένη ανάφλεξη είναι ξεκάθαρες, κυρίως στο πεδίο του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί τους κινδύνους μιας νέας αύξησης των προσφυγικών ροών, οι οποίες έχουν ήδη ενταθεί τους τελευταίους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αν και επικεντρώθηκε στις διμερείς διαφορές, αποκάλυψε τη σημασία της συζήτησης για το προσφυγικό. Παρόλο που υπάρχει αισιοδοξία για την πιθανότητα συνεννόησης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, καθώς λείπει μια κρίσιμη διάσταση: η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις και πολιτικές εντάσεις σχετικά με το προσφυγικό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη μιας ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής. Η στάση της ΕΕ προς την Τουρκία έχει καταλυτική σημασία και μπορεί να υπερβαίνει τις προθέσεις της Ελλάδας και της Άγκυρας. Η ελληνική ηγεσία γνωρίζει τις προκλήσεις και προετοιμάζεται, αν και οι δυνατότητες ανεξάρτητης δράσης παραμένουν περιορισμένες.
Πηγή: tovima.gr