Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια κατάσταση και η τρέχουσα κατάσταση διαμορφώνει νέες προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμαστεί για την περίπτωση που οι εξελίξεις επιταχυνθούν, σχεδιάζοντας αρχικά την εκκένωση Ελλήνων πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται από την τριβή, και κατόπιν προγραμματίζοντας την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αυξημένων προσφυγικών ροών.
Η δυναμική της ευρύτερης ανάφλεξης βρίσκει την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ σε κοινό μέτωπο, προωθώντας τη συμμαχική τους αλληλεγγύη, και η πιθανότητα επέκτασης της σύρραξης στον Λίβανο ή ακόμα και στο Ιράν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει αντανακλαστικά στη Συρία, ενώ η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί με την κλιμάκωση της ρητορικής της κατά του Ισραήλ.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η σχέση της με το Ισραήλ έχει αποκτήσει στρατηγικό βάθος. Η συμμετοχή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ενισχύει τη θέση της, ωστόσο, οι εξελίξεις ενδέχεται να κάνουν τις ισορροπίες πιο δύσκολες, ιδιαίτερα αν οι πολεμικές επιχειρήσεις επεκταθούν.
Η αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή είναι άλλο ένα στοιχείο που αλλάζει την οικονομικο-πολιτική κατάσταση και οι στρατηγικές σχεδιασμού, που είχαν καταρτιστεί σε περιόδους ειρήνης, χρειάζονται αναπροσαρμογή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της, η οποία πρέπει να βρει τρόπους διασφάλισης της πολιτικής ενότητας και διπλωματικής ομοφωνίας. Η δημοσιονομική ακαμψία που επικρατεί στις παρούσες συνθήκες πρέπει να αποφευχθεί, καθώς απαιτείται περισσότερη τόλμη και διορατικότητα από ποτέ.
Πηγή: tovima.gr