Κυρώσεις κατά του Νετανιάχου εξετάζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πιέσεις για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβάλουν «συνέπειες» στο Ισραήλ εάν ο πρωθυπουργός του Benjamin Netanyahu συνεχίσει να αντιτίθεται στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια των Βρυξελλών να εντείνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να προωθήσει τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Η προτεινόμενη απειλή, η οποία θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για τη στάση του Ισραήλ μεταξύ πολλών δυτικών συμμάχων του, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμό του κατά της Γάζας αυξάνεται, υποδαυλίζοντας την αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τι προτείνεται στα κράτη μέλη

Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας και το οποίο είδαν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να «εκθέσουν τις συνέπειες που σχεδιάζουν να επιβάλουν» με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Netanyahu επανήλθε το Σάββατο στη θέση του ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη», περιοχή που περιλαμβάνει την πολιορκημένη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ , ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμό.

Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε την Κυριακή ότι η άρνηση αποδοχής μιας λύσης δύο κρατών και «η άρνηση του δικαιώματος στην κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό» είναι απαράδεκτες. «Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους», είπε.

Η ΕΕ έχει διακηρύξει τη θέση της για λύση δύο κρατών, ένα αίτημα που οι ηγέτες της έχουν επαναλάβει μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα. Περισσότεροι από 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr