Όσο κι αν η Δύση πιέζει την Τουρκία να προχωρήσει και αυτή στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η Άγκυρα μοιάζει να πάσχει από… επιλεκτική κώφωση, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Μόσχα.

Εισαγωγές μέσω θαλάσσης

Μάλιστα, οι αγορές ρωσικού πετρελαίου Ουραλίων (Urals, όπως ονομάζεται στις διεθνείς αγορές) από πλευράς Τουρκίας έφτασαν σε υψηλό επτά μηνών τον Μάιο, καθώς τα τουρκικά διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές για την κατηγορία, έδειξαν στοιχεία της Refinitiv Eikon και ανέφεραν επενδυτές μιλώντας στο Reuters. Η Τουρκία είναι ο μόνος σημαντικός εισαγωγέας μέσω θαλάσσης πετρελαίου Ουραλίων στην Ευρώπη, αφού οι περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής συμφώνησαν σε εμπάργκο τέτοιων αγορών λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διπλασιασμός σε ένα μήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υποστηρικτές του γιόρτασαν τη Δευτέρα μια εκλογική νίκη που επέκτεινε την κυριαρχία του σε τρίτη δεκαετία, υποσχόμενος συνέχιση του εμπορίου με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον “αγαπητό του φίλο“. Περίπου 230.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου Ουραλίων φορτώθηκαν για παράδοση στα λιμάνια της Τουρκίας τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν το διπλάσιο των προμηθειών του Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και τους υπολογισμούς του Reuters.

Περικοπές από το Ιράν

Τα διυλιστήρια στη Μεσόγειο, εν τω μεταξύ, υποφέρουν από ελλείψεις ελαφρού αργού καθώς το Ιράκ σταμάτησε περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) εξαγωγών αργού από την περιοχή του Κουρδιστάν στα τέλη Μαρτίου, αφού κέρδισε μια υπόθεση διαιτησίας κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου Ουραλίων πέρυσι και έχει αγοράσει περίπου 150.000 bpd μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon και τους υπολογισμούς του Reuters, σχεδόν το ίδιο με τον Ιανουάριο-Μάιο του 2022.

Ενεργειακό hub

Η ικανότητα της Τουρκίας να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο περιορίζεται από την ικανότητα διύλισης και τον ανταγωνισμό με τα διυλιστήρια στην Ασία, αναφέρουν οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας. Εδώ, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι Ερντογάν και Πούτιν έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα hub φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ευρωπαϊκής Τουρκίας, με στόχο η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος με φιλικές σχέσεις προς τη Μόσχα και με πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr