Μητσοτάκης ΚΥΣΕΑ

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και οι πιθανές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα φυσικού αερίου στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα 

Στη συνεδρίαση, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ενημέρωσε για όλες τις κινήσεις και τα σενάρια που έχει εκπονήσει η Αθήνα στην περίπτωση που η Μόσχα «κλείσει τη στρόφιγγα» του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος ανέλυσε τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη χθεσινή κίνηση Πούτιν αλλά και τα πιθανά σενάρια για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τα σενάρια επιπτώσεων στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας που σχετίζονται με τη διάρκεια ενδεχόμενης πολεμικής σύγκρουσης αλλά και την πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Σημειωτέον ότι η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.

Αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα 

Ο κ Σκρέκας φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση  ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και ως εκ τούτου πολύ δύσκολα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι θα κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τις αμερικανικές. Δηλαδή θα αφορούν κυρίως πρόσωπα και οντότητες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σε διαρκή ετοιμότητα για τους ομογενείς στη Μαριούπολη

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr