Διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε από δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου, αναφορικά με αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία θωρακισμένων οχημάτων μάχης έδωσε η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η απόφαση για την αποστολή των ανατολικογερμανικής κατασκευής ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία «εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση. Πρώτα από όλα, είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και αυτό με το οποίο κάνουν όλοι στην Ευρώπη».

Πεπαλαιωμένα τα ΒΜΡ-1

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι «στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε στέλνουμε, που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά».

Πρώτα τα νέα και μετά φεύγουν τα παλιά

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά. Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας».

«Απόφαση διαρκείας» από το ΚΥΣΕΑ

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μη ενημέρωσή της για τη νέα αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα  θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας. Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί, προφανώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η χώρα εκσυγχρονίζει το στόλο της σε ό,τι αφορά αυτά στα συγκεκριμένα οχήματα, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία. Και, βεβαίως, είμαστε συνεπείς σε μια βασική αρχή που έχουμε πάρει σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας από την αρχή, ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας».

Τα Marder 

Σημειώνεται ότι τα θωρακισμένα οχήματα μάχης (IFV) τύπου Marder άρχισαν να κατασκευάζονται στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και θεωρούνται από τα πλέον εξελιγμένα θωρακισμένα αυτού του τύπου. Στο παρελθόν, μάλιστα, η Ελλάδα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει περίπου 450 τέτοια οχήματα, αλλά η σχετική συμφωνία δεν προχώρησε. Αυτό που σημειώνουν αναλυτές είναι ότι το Marder χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα ακόμα και σε μάχες κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και θεωρήθηκε ως τακτικό πλεονέκτημα για τις εκεί γερμανικές δυνάμεις. Επίσης, τέτοια οχήματα βρίσκονται και στο Κόσοβο ως μέρος της εκεί γερμανικής δύναμης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr