Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο προς δημόσια διαβούλευση δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «πατήσει γκάζι» μετά την εορταστική περίοδο και να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της πρωτοβουλίες, με τα νομοσχέδια να… παίρνουν σειρά από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο που ήδη τέθηκε προς διαβούλευση, κινείται πάνω σε τέσσερις διακριτούς άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο και η κυβέρνηση θεωρεί ότι -παρά την αρχικά επιφυλακτική στάση της αντιπολίτευσης- θα τύχει ευρείας στήριξης στη Βουλή, καθώς όλα τα μέτρα του κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Δεύτερη «μάχη» για την κυβέρνηση αποτελεί το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, νομοσχέδιο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει χαρακτηρίσει ως «τομή» για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι «σπάει» το «μονοπώλιο» του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, ενισχύει και θεσμικά αλλά και οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, ενώ το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά θα το καταψηφίσουν, υπάρχει περίπτωση να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσει, τότε θα τον κατηγορήσει για υποκρισία, καθώς ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, έχει σπουδάσει σε «ναυαρχίδα» των λεγομένων «Ivy League» ιδιωτικών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Πάντως, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «είναι ώρα να φανεί ποιοι είναι προοδευτικοί στις πράξεις και όχι μόνον στα λόγια», όσον αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οπαδική βία

Σε τρίτο επίπεδο -και με τα γήπεδα του ποδοσφαίρου χωρίς φιλάθλους- στη Βουλή θα έλθουν σύντομα προς ψήφιση και οι νέες παρεμβάσεις στην αθλητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. «Η παραβατικότητα στον αθλητικό χώρο που μετεξελίσσεται εδώ και χρόνια από απλούς ξυλοδαρμούς σε εγκληματικότητα πλέον, σε δολοφονίες, έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά και του χώρου που εξελίσσεται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

«Η στόχευσή μας είναι πλέον μέσα στο γήπεδο», είπε επισημαίνοντας ότι «το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δεν θα είναι μία νομοθετική παρέμβαση στο κενό, ούτε μία παρέμβαση η οποία θα αφήνει κενά. Θα είναι μία παρέμβαση, θα τη δείτε και όταν αναρτηθεί στη διαβούλευση, που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς αρχή, μέση, τέλος», ενώ η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κ.λπ.) δεν σηκώνουν ούτε διαπραγμάτευση ούτε καθυστέρηση.

Ποινικοί κώδικες

Σημειώνεται, δε, ότι σύντομα θα πάρει το δρόμο για την Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που στοχεύει στον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Οι αλλαγές προβλέπουν μεταξύ άλλών την αύξηση των ανώτατων ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης για τα κακουργήματα στα 20 έτη από τα 15 που ισχύει σήμερα, καθώς και την υποχρεωτική έκτιση ποινών φυλάκισης από τρία έτη και πάνω για τα πλημμελήματα και μέρους της καταδίκης για ποινές από δύο έως τρία έτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr