συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν

Θετικό σήμα για πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι, εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, “ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τη βούληση του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντώνται οι ηγέτες δυο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό, και εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».

Η “πρόκσληση” Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Νωρίτερα σήμερα, Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα-πρόσκληση για  συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εχουν γίνει», δήλωσε, «συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας. Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν. Είπαμε, επίσης, πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα. Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιμένει ο Τσαβούσογλου σε εφ όλης της ύλης ατζέντα στις διερευνητικές

Την ίδια ώρα, πάντως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει για ατζέντα «εφ όλης της ύλης» στις διερευνητικές επαφές.

«Στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης», δήλωσε.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «εαν μας προτείνουν να κάνουμε ξεχωριστές συζητήσεις για τις τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης τότε θα τους απαντήσουμε ως “ναι” ή  “όχι”. Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών».

Πηγή: economico.gr