Ιταλία κρίση

Ένα βήμα πριν από την πτώση βρίσκεται η κυβέρνηση Κόντε στην Ιταλία, μετά την αποψινή παραίτηση δύο υπουργών που προέρχονται από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η βαθιά πολιτική κρίση έρχεται ως συνέπεια της μακράς διαφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψη που αναλογούν στην Ιταλία.

“Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου”, τόνισε ο Ρέντσι.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Κόντε

Παρ’ ότι το κόμμα του Ρέντσι -η «Ζωντανή Ιταλία»– έχει ποσοστό μόλις 3% (προήλθε από την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα που συγκυβερνά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων), η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Κόντε  χάνει την δεδηλωμένη.

Οι επιλογές που έχει τώρα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι δύο: Είτε θα  ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αναζητώντας νέους κοινοβουλευτικούς συμμάχους, είτε θα παραιτηθεί.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι  “οι παραιτήσεις των υπουργών στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εο εφικτό”.
Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται και ως πιθανό παράθυρο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Πηγή: economico.gr