κυβερνητικό

Ένα κυβερνητικό “πολυκέντρο”, θα ανακοινώσει στις 09.30  το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην οδό Ηλιουπόλεως.

Η φιλοσοφία για ένα  κυβερνητικό “πολυκέντρο”

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Economico,  ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν επεξεργαστεί εδώ και πολύ καιρό – στη λογική του επιτελικού κράτους – τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και εννέα υπουργείων και ενός υφυπουργείου στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ.

Το συγκρότημα, διαθέτει ένα κεντρικό κτίριο και συνολικά 25 κτίρια, εκ των οποίων, κάποια έχουν ήδη κριθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ποιες υπηρεσίες και υπουργεία θα μετεγκατασταθούν στην ΠΥΡΚΑΛ

Εκεί προβλέπεται ότι θα μετεγκατασθούν το γραφείο του πρωθυπουργού (στον 7ο όροφο),  η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Για το λόγο αυτό, στη σημερινή εκδήλωση θα παραστούν οι υπουργοί κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κων. Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Λίνα Μενδώνη, Σπήλιος Λιβανός και Χάρης Θεοχάρης, καθώς και ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά τις ίδιες πηγές, τον πρωθυπουργό θα προλογίσουν ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, παρόντος του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Νίκου Κωστόπουλου.

Που στοχεύει το σχέδιο 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία αυτή, η οποία πάντως, απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί – ενδεχομένως και πέραν της τρέχουσας τετραετίας – έχει στόχο την εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονα τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ευκολότερη διασύνδεση υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η μετεγκατάσταση όλων των παραπάνω υπηρεσιών σε ένα κτίριο, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο 

Πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, η ΠΥΡΚΑΛ θα μετεγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στο Λαύριο. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη αναβάθμιση των σημερινών εγκαταστάσεων, με ανακαίνιση παλαιών κτιρίων, δημιουργία δρόμων κα, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Και αυτό, διότι κάποια από τα παλαιά μηχανήματα της πάλαι ποτέ ανθούσας ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, τα οποία ζυγίζουν πάνω από έναν τόνο και θα παραμείνουν ως μουσειακά εκθέματα στον χώρο, θα αντικατασταθούν από μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένα στελέχη της ΕΑΣ, από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου μέχρι τη μετεγκατάσταση και του τελευταίου εργάτη της ΠΥΡΚΑΛ, θα υπερβεί τους 18 μήνες.

Πηγή: economico.gr