Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες κυβερνοεπίθεση κατά την οποία παραβιάστηκαν βάσεις δεδομένων με εμπιστευτικές πληροφορίες πάνω από 515.000 ανθρώπων -εκ των οποίων αρκετοί είναι θύματα διώξεων και πολέμων.

Οι άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δράστες κατόρθωσαν να εισβάλλουν στα ηλεκτρονικά συστήματα εταιρείας στην Ελβετία με την οποία συνεργάζεται η οργάνωση για την αποθήκευση στοιχείων του παγκόσμιου δικτύου Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών. Τα δεδομένα προέρχονταν από 60 παραρτήματα της οργάνωσης ανά τον κόσμο.

Δεν πρόκειται για επίθεση με κακόβουλο λογισμικό

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει λεπτομέρειες της επίθεσης. Ερωτηθείσα από την εφημερίδα Καθημερινή, η Κρύσταλ Γουέλς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γενεύη, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για επίθεση με κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware.

Σε αυτή τη δημοφιλή μορφή των κυβερνοεπιθέσεων οι δράστες κρυπτογραφούν τα αρχεία του θύματος και ζητούν λύτρα σε κάποιο κρυπτονόμισμα για την απελευθέρωση τους. Δεν φαίνεται να έχει γίνει αντίστοιχη απαίτηση στην ICRC.

«Γνωρίζουμε ότι παραβίασαν το σύστημα μας και ότι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα μας. Δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση ούτε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά τους», λέει η Γουέλς.

Εκτός δικτύου οι σέρβερς για λόγους ασφαλείας

Σύμφωνα με την ίδια, η φύση της επίθεσης σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ακεραιότητα των συστημάτων τους για αυτό και έθεσαν τους σέρβερ που είχαν πληγεί εκτός δικτύου. «Κάθε ημέρα το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου βοηθάει στην επανένωση 12 ανθρώπων με τις οικογένειές τους. Μια κυβερνοεπίθεση σαν και αυτή θέτει σε κίνδυνο αυτή τη σημαντική δουλειά», τονίζει η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Οι βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν περιέχουν στοιχεία για αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους προσπαθούν να εντοπίσουν οι οικείοι τους.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και στην Ελλάδα διευκολύνεται η επικοινωνία διασωθέντων από ναυάγια στο Αιγαίο με τις οικογένειές τους, και παρέχεται βοήθεια στην επανανένωση συγγενών που χάθηκαν κατά το προσφυγικό ταξίδι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr