Λαγκάρντ: Εξαιρετικά απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022

Λαγκάρντ: Εξαιρετικά απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022 – Τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση το επόμενο έτος.

Τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας 

“Όσον αφορά την προσαρμογή των αγορών ομολόγων στη μετά την πανδημία εποχή, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο”, δήλωσε η Λαγκάρντ στο πλαίσιο ομιλία της στη Λισαβόνα.

“Ακόμα και μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, θα είναι ακόμα σημαντικό η νομισματική πολιτική – και αυτό περιλαμβάνει και την κατάλληλη προσαρμογή των αγορών ομολόγων – να στηρίζει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%”, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ για τα επιτόκια 

Για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι στις ενδείξεις που έχει δώσει η ΕΚΤ για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) η κεντρική τράπεζα καθόρισε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν πριν δρομολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων.

“Παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές”, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι “εξαιρετικά απίθανο” οι προϋποθέσεις αυτές να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού

Η ΕΤΚ περιμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος μετά το πρόσφατο ράλι που τον οδήγησε πάνω από το 4% τον Οκτώβριο, αν και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση των τιμών.

“Αναμένουμε ότι [ο πληθωρισμός] θα αυξηθεί περισσότερο το τρέχον έτος. Όμως, ενώ η φάση υψηλότερου πληθωρισμού που διανύουμε επί του παρόντος θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί εντός του επόμενου έτους”, δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση πολιτικής στις 28 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr