Λαγκάρντ για πιθανή επανεκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ:

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι “ισχυρή στο εσωτερικό της” και να περάσει στην επίθεση ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η καλύτερη άμυνα, αν θέλουμε να το δούμε έτσι, είναι η επίθεση“, δήλωσε η Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, απαντώντας σε σχόλια σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης μετά τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. “Για να επιτεθείς σωστά, πρέπει να είσαι ισχυρός στο εσωτερικό. Το να είσαι ισχυρός σημαίνει να έχεις μια ισχυρή, βαθιά αγορά. Να έχεις μια πραγματική ενιαία αγορά“, πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον στις σχέσεις της με τον στενότερο διεθνή σύμμαχό της, μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συνέχιζε πιθανότατα το status quo, ενώ μια νίκη του Τραμπ, ο οποίος είναι επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική και πολιτική στήριξη.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις κεφαλαιαγορές της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όπως, για παράδειγμα, στην πράσινη μετάβαση. Το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο αποτέλεσε καυτό θέμα στη συγκέντρωση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ ασκούσε συχνά κριτική στην οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έκτοτε έχει μιλήσει για την απόσυρση της αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία, την οποία θεωρεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Επίσης, είχε επιτεθεί δημόσια στη Γερμανία για την εμπορική πολιτική της έναντι των ΗΠΑ και γενικώς είχε προκαλέσει αστάθεια.

Λίντνερ: Όχι σε κούρσα επιδοτήσεων

Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για τον Τραμπ σε πάνελ του Bloomberg μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος συμφώνησε ότι οι επενδύσεις είναι η καλύτερη οδός για να βελτιώσει η Ευρώπη την αυτάρκειά της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των υψηλών αμερικανικών επιδοτήσεων για πράσινα έργα, σημείωσε ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός που έχει κι αυτός τα… ζόρια του το τελευταίο διάστημα.

Πρέπει να αποφύγουμε μια κούρσα επιδοτήσεων. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε [αυτό]“, δήλωσε ο Λίντνερ, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί υπό μια νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. “Το ανταγωνιστικό μας μειονέκτημα σε σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η λειτουργία της ιδιωτικής κεφαλαιαγοράς μας“, είπε προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις θα βοηθήσουν την Ευρώπη να προωθήσει μια ισχυρότερη διατλαντική σχέση, ιδίως με μια πιο ευρωσκεπτικιστική ηγεσία στην άλλη πλευρά.

Το να είμαστε ένας ελκυστικός εταίρος σε επίπεδο ματιών όταν πρόκειται για την οικονομική κατάσταση και όταν πρόκειται για μια δίκαιη κατανομή των βαρών υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σε μια καλή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες“, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr