ιρανικό τάνκερ

Απελευθερώθηκε το τάνκερ «Lana» (πρώην «Pegas»), το οποίο είχε κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehr.

Επικαλούμενο πηγές από τον ιρανικό Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας, το ιρανικό πρακτορείο αναφέρει ότι το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο θα επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Gostar Samirom Services Construction & Executive Company».

Το τάνκερ έχει αποδεσμευτεί από τις 10 Ιουνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τάνκερ έχει αποδεσμευτεί από τις 10 Ιουνίου, απλά υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων που ρυθμίζονται με πιστωτές.

Προς το παρόν, με βάση δεδομένα από τον ιστότοπο Marine Traffic, το πλοίο εξακολουθεί και παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Καρύστου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη λογική συνέχεια της προ ημερών απόφασης του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας να ανατρέψει την κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να επιστραφεί το πετρέλαιο που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, το οποίο μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα, ενώ βρισκόταν στη διαδρομή προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου.

Εκεί, το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μετέφερε στις δεξαμενές του 107.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

To άγνωστο παρασκήνιο με το «Lana»

Μετά την δικαστική απόφαση και την αποδέσμευση του τάνκερ, αναμένεται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, με το επόμενο βήμα να αναμένεται από τη μεριά του Ιράν και την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ (και του πληρώματός τους) που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr