Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει την πιθανότητα να αναγνωρίσει την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ως δημοκρατική.
Κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία!
Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία ή να επιτεθεί σε Ουκρανούς πολίτες. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία επιθυμεί οι Ουκρανοί πολίτες να είναι ανεξάρτητοι.
Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επεσήμανε, δε, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ψεύδεται όταν λέει πως είναι έτοιμος να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία θέλει να απελευθερώσει την Ουκρανία από την καταπίεση. Ο ίδιος τόνισε ότι η Μόσχα δεν θελει να κυβερνάται από νεοναζί η Ουκρανία.
Να απελευθερωθούν από την καταπίεση
«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.


Πηγή: economico.gr