Η γαλλογερμανική ηγεσία κλονίζεται ακόμη περισσότερο καθώς οι δύο χώρες υποσκελίζονται από τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και από την ισχυρή επιστροφή του ΝΑΤΟ, γράφει η γνωστή γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ανάλυση της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανακατεύει την τράπουλα στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανακατεύει την τράπουλα στην Ευρώπη, λέει η Le Monde. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, το Παρίσι και το Βερολίνο βλέπουν όλο αυτό να βαίνει εις βάρος τους

Ο γαλλογερμανικός άξονας, που αποδείχτηκε απαραίτητος κατά τη διάρκεια των κρίσεων που πέρασε η ήπειρος την τελευταία δεκαετία (ευρωζώνη, πρόσφυγες, πανδημία), υποφέρει από ένα σοβαρό μειονέκτημα επί της αρχής από το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων εντός της Ε.Ε. 

Αυτό αλλάζει πράγματι την ισορροπία δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα ​​από την ενότητα που όντως επιδεικνύεται, μερικές φορές επίπονα πάντως, από τους 27 έναντι της Μόσχας.

Αυτό γίνεται προς μεγάλη ανακούφιση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και των χωρών της Βαλτικής που θεώρησαν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι η Ουάσιγκτον είναι ο καλύτερος εγγυητής της ασφάλειάς τους.

Μία από τις προκλήσεις που ανέδειξε ο Μακρόν 

Αλλωστε ήταν μια από τις προκλήσεις της ομιλίας του Μακρόν στις 9 Μαΐου: να ανακτήσει το πάνω χέρι έναντι των ΗΠΑ, ενώ το Παρίσι και το Βερολίνο άργησαν αρχικά να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια του Ζελένσκι.

Ωστόσο, η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που πρόσφερε αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά χωρίς να προσπαθήσει να το κάνει γνωστό.

Η Γερμανία ταλαιπωρήθηκε πάντως πριν κάνει το ίδιο, με κόστος μια μίνι διπλωματική κρίση με το Κίεβο και μια σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr