Μακρόν κορονο-δείπνο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε συμπτώματα από την Τετάρτη, αλλά το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγε σε δείπνο με πολύ περισσότερα από τα επιτρεπόμενα έξι άτομα.

Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, οι παρευρισκόμενοι ξέχασαν και τις μάσκες και τις αποστάσεις, η συνάθροιση κράτησε έως μετά τα μεσάνυχτα παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας  και το δείπνο μετατράπηκε σε cluster διασποράς του κορονοϊού.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται από την γαλλική εφημερίδα Le Point μετά την ανακοίνωση των Ιλισίων ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι θετικός στον κορονοϊό.

Το δείπνο έγινε cluster μετάδοσης του κορονοϊού

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Le Point, το δείπνο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με θέμα συζήτησης τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο αλλά και το δημοψήφισμα, το οποίο εξήγγειλε ο γάλλος πρόεδρος. Τελικά όμως εξελίχθηκε σε πραγματική εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Οι παριστάμενοι οι οποίοι ήταν παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο των έξι ατόμων κάθισαν γύρω από ένα «μεγάλο τραπέζι 15 μέτρων» και εκεί μεταξύ θαλασσινών και κρασιού, μίλησαν για τα θέματα της ατζέντας.

Απέναντι από τον Μακρόν καθόταν ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στα δεξιά του ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Αλέξις Κολέρ και στα αριστερά του ο πρόεδρος της Βουλής Ρισάρ Φεράν. Αυτοί οι τρεις θεωρείται ότι έχουν εκτεθεί περισσότερο από κάθε άλλον στον κορονοϊό, ενώ συνολικά στο τραπέζι ήταν 10 άνθρωποι.

Ο Μακρόν είχε συμπτώματα από το πρωί της Τετάρτης

Μπορεί επίσης η ενημέρωση της γαλλικής Προεδρίας να αναφέρει πως ο Μακρόν έχει ελαφρά συμπτώματα, ωστόσο οι πληροφορίες της Le Point τον θέλουν να έχει καταρροή και βήχα από την Τετάρτη.

Στην δε διάρκεια του δείπνου μπορεί να κρατήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις και οι συμμετέχοντες να φορούσαν μάσκες, αλλά αμέσως μετά «ακολούθησαν πηγαδάκια και οι αποστάσεις ξεχάστηκαν». «Αυτό ήταν πραγματικό cluster» ανέφερε πηγή που μίλησε στη Le Point.

Επιπλέον, πέρα από την παραβίαση στο όριο των παρευρισκόμενων, πληροφορίες θέλουν το δείπνο να ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, παραβιάζοντας, έτσι, και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Reuters: Ο Μακρόν κόλλησε τον ιό στην σύνοδο κορυφής

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, του πρακτορείου Reuters, ο γάλλος πρόεδρος είναι «πολύ πιθανό» να κόλλησε κοροναϊό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία Μακρόν, άλλωστε, στην σύνοδο κορυφής όπως και οι μετέπειτα συναντήσεις του με ξένους ηγέτες πυροδότησαν κι έναν  μαραθώνιο ιχνηλάτησης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είναι επίσης αρνητικός αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, για προληπτικούς λόγους. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Ελιζέ την Δευτέρα και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δύο ηγέτες φορούσαν μάσκες και δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Από τη Λισαβόνα έγινε επίσης γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα βρέθηκε αρνητικός στον ιό, όπως αρνητικός ήταν και ο Μίχολ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις επειδή είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Μακρόν.

Πηγή: economico.gr