Σούπερ Μάριο

«Λευκός καπνός» αναμένεται να βγει σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη, οπότε, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταξύ του εντολοδόχου πρωθυπουργού και των κομμάτων, η Ιταλία θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση.

Από την ώρα που οι Ματέο Σαλβίνι και Μπέπε Γκρίλο είπαν το μεγάλο «ναι» στον Μάριο Ντράγκι, δίνοντάς του στην ουσία λευκή επιταγή, το μόνο που μένει να διευκριστεί είναι το εύρος της συναίνεσης που θα επιτευχθεί. Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα, εκτός από τα Αδέλφια της Ιταλίας, έχουν προσφέρει με κάποιο τρόπο στήριξη στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προτεραιότητες και τα πρόσωπα 

Ο «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούν, επεξεργάζεται ήδη τις προγραμματικές του δηλώσεις, καθώς και τη λίστα με τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αντιρρήσεις και αντιδράσεις υπάρχουν καθώς στο Δημοκρατικό Κόμμα πολλά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση που θα βρίσκεται και ο Σαλβίνι, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι χωρισμένο στα δύο. Όμως η στήριξη στο πρόσωπο του Ντράγκι δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Κριτήριο η αποτελεσματικότητα και όχι οι πολιτικές καταβολές

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι αυτή την ώρα, όλα τα σενάρια για τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι ανοικτά, καθώς ο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να επιλέξει πρόσωπα κύρους και ευρείας αποδοχής, ανεξαρτήτως κομματικής ή πολιτικής προέλευσης.

Τούτων δοθέντων, το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, σε καίρια πόστα της οποίας θα τοποθετηθούν έμπειροι πολιτικοί και τεχνοκράτες, για να μπορέσουν να τρέξουν τα πράγματα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ιταλία, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι δυσκολίες για τον Σούπερ Μάριο 

Ο Ντράγκι  έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν με οδυνηρό τρόπο τις οικογενειακές, τις κοινωνικές αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτουν οι Ιταλοί σχολιαστές, είναι πώς θα μπορέσουν να συνδυαστούν οι απαιτήσεις οκτώ κομμάτων (που έως τώρα δήλωσαν πρόθυμα να στηρίξουν τον Ντράγκι) με τις προγραμματικές προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Πηγή: economico.gr