Χρειάστηκαν πόλλες ώρες διαπραγμάτευσης και «μάχη» λέξη-λέξη μέχρις ότου οι ηγέτες της Ε.Ε. κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αφορά στη στάση της Ένωσης έναντι της Τουρκίας και της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο «αυστηρή» γλώσσα

Η συμφωνία επιτεύχθηκε γύρω στις δύο τα ξημερώματα της Παρασκεύής και αφού χρειάστηκε να συνταχθεί και τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο διατηρεί μεν την αναφορά προηγούμενου σχεδίου για επανεξέταση της κατάστασης στην Σύνοδο του ερχόμενου Μαρτίου (άρα δεν υπάρχουν κυρώσεις στην παρούσα φάση), ωστόσο «σκληραίνει» κάπως τη γλώσσα έναντι της Τουρκίας και προσθέτει κάποιες αναφορές στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και σε αύξηση των προσπαθειών καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.

Τι προβλέπεται για τις κυρώσεις

Όσον αφορά στις κυρώσεις η γλώσσα του κειμένου παραμένει η ίδια με ελάχιστες αλλαγές, όπως ότι καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, να κάνει μία αποτίμηση της κατάστασης «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα το Μάρτιο. Στην αναφορά αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η «λειτουργία της τελωνειακής ένωσης». Επίσης, καθιστά πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία, όπως ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Σκληρή παρέμβαση Μητσοτάκη

To Συμβούλιο επίσης, καλεί τον Μπορέλ να αναλάβει την πρωτοβουλία για πολυμερές συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καταδικάζει τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και δηλώνει ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απηυδισμένος από το «πάρε-δώσε» της Συνόδου φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ε.Ε. ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε “αν” και “αλλά”», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Πηγή: economico.gr