Γερμανία: Τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς

Και μετά τις διαφωνίες και τον διευρωπαϊκό διασυρμό της πρωτεργάτριας χώρας της Ε.Ε. υπέρ της δημοσιονομικής τάξης και της επαρκούς χρηματοδότησης των κρατικών δαπανών, ακολούθησε η συμφωνία.

Ο λόγος για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τελικά συμφώνησε σε έναν κοινά αποδεκτό προϋπολογισμό για το 2024, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει κατόπιν απόφασης της Γερμανικής Δικαιοσύνης που απαγόρευε την αλλαγή σκοπού κρατικών δαπανών 60 δισ. Ευρώ.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της αργότερα σήμερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, για τον τρόπο με τον οποίο Γερμανική κυβέρνηση θα καλύψει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους – όπως προσπαθούσε – μια δημοσιονομική “τρύπα” 17 δισ. Ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε χαρακτηρίσει στις 15 Νοεμβρίου αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επαναδιαθέσει στο ταμείο της για το κλίμα, πόρους 60 δισ. Ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας. Η απροσδόκητη, αυτή, απόφαση ανάγκασε την κυβέρνηση του κ.Σολτς να αναστείλει για τον προϋπολογισμό του 2023 το θεσμοθετημένο από το Σύνταγμα “φρένο χρέους” και να επανεξετάσει τα σχέδιά της για το 2024, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, διαπίστωνε ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 17 δισ. Ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 των περίπου 450 δισ. Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των εσωτερικών διαπραγματεύσεων του τρικομματικού συνασπισμού τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ.Λίντνερ των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επέμενε να επιβληθεί το “φρένο χρέους” το 2024, το οποίο περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας στο 0,35% του ΑΕΠ. Όμως ο κ.Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, ήθελαν να ανασταλεί και πάλι για το 2024 το “φρένο χρέους”, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr