Ολαφ Σολτς

Σε προκαταρκτική συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Ο πιθανός Καγκελάριος ενός συνασπισμού «Φωτεινού Σηματοδότη» Όλαφ Σολτς εξέφρασε από την Ουάσιγκτον την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει νέα κυβέρνηση με Πράσινους και FDP ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι ηγεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν σήμερα σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν την έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το «μικρό» Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες για τον ίδιο σκοπό στα κομματικά όργανα. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» θα κυβερνήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και θα θέσει τέλος σε 16 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σολτς: “Κλειδιά” το ασφαλιστικό και η κλιματική αλλαγή”

«Ένα νέο ξεκίνημα είναι πιθανό », δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου. Έκανε λόγο για «εντατικές συνομιλίες» και ανέδειξε το ασφαλιστικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα βασικότερα σημεία. Όπως είπε, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η πολιτική του «μικρότερου κοινού παρονομαστή». Όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, εξήγησε.

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο «πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. «Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

«Εάν τόσο διαφορετικά κόμματα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κοινές λύσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε τη χώρα μας», είπε.

Στόχος ο σχηματισμός κυβέρνησης έως τα Χριστούγεννα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ισχύει η χθεσινή του δήλωση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι «όλες οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να τελειώσουμε γρήγορα», ενώ ερωτηθείς αν έχει ήδη γίνει συζήτηση για τα υπουργεία που θα πάρει κάθε κόμμα, ο κ. Λίντνερ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των Γερμανών θέλουν ως καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί περαιτέρω, κάτω από το 20%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr