Χρειάστηκαν οι εικόνες ντροπής από την εισβολή των διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο για να γίνει συνείδηση ακόμα και στον ίδιο και στους πιο στενούς συνεργάτες του αυτό που όλοι γνωρίζουν από τις αρχές Νοεμβρίου: ο Τραμπ έχασε τις προεδρικές εκλογές και οφείλει να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Αδειάζουν γραφεία

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από την περασμένη εβδομάδα και ιδίως μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο συνεργάτες του Τραμπ έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα γραφεία τους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να διαχειριστεί τη νεά διαδικασία αποπομπής του, αν και ακόμα και σήμερα δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου.

Οργισμένος και απομονωμένος

Πληροφορίες της Washington Post αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «απομονωμένος, αγέλαστος, εκδικητικός», ενώ σταδιακά ξεμένει και από συμμάχους, καθώς φέρεται να είναι έξαλλος με τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, ακόμα και τον προσωπικό δικηγόρο του, Ρούντι Τζουλιάνι, για τον οποίο φέρεται να έδωσε εντολή να μην πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.

Μόνος σύμμαχος ο Γκράχαμ

Από τους ελάχιστους συμμάχους που του έχουν μείνει πιστοί, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ συνόδευσε τον Τραμπ στο Τέξας, όπου επιθεώρησε το τείχος εναντίον των μεταναστών σε μία από τις τελευταίες, αν όχι την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως πρόεδρος. Ο Γκράχαμ προσπάθησε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να ηρεμήσει τον πρόεδρο και βάλθηκε να τηλεφωνεί σε γερουσιαστές ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη προς το πρόσωπό του όταν αρχίσει η δίκη του από τη Γερουσία.

Κόλαφος από το Πεντάγωνο

Και μέσα σε όλα, το Πεντάγωνο, σπάζοντας παράδοση χρόνων, δεν πρόκειται να οργανώσει προς τιμήν του Τραμπ αποχαιρετιστήρια τελετή, όπως συμβαίνει για όλους τους απερχόμενους προέδρους των ΗΠΑ. Αντιθέτως, ο Πενς θα απευθύνει ομιλία σε στρατιωτικούς χωρίς καμία άλλη τελετή για τον πρόεδρο, ο οποίος, βάσει του Συντάγματος, είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σημειώνεται ότι η τελευταία εμφάνιση του Τραμπ ενώπιον στρατιωτικών ήταν στις 12 Δεκεμβρίου στο Ουέστ Πόιντ.

Πηγή: economico.gr