Την εκτίμηση ότι, με τα τρέχοντα στοιχεία και προβολές για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, στην Ελλάδα θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης περί τα μέσα του φθινοπώρου, έκανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Πότε επιτυγχάνεται ανοσία

Μιλώντας στο Mega Channel, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι «η ελευθερία θα έρθει όταν θα έχουμε αρκετά εμβόλια και εμβολιαστούν πολλοί από τους συνανθρώπους μας», ενώ, παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της διαφαινόμενης υποχώρησης των επιφυλάξεων για τους εμβολιασμούς και τόνισε ότι για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πολίτες, λέγοντας ότι «σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία».

Τα mRNA εμβόλια

Αναφερόμενη στον τύπο των εμβολίων κατά του κοροναϊού που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή, στα εμβόλια mRNA, εξήγησε ότι τετοια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες και για άλλα νοσήματα μεταξύ των οποίων και για τον καρκίνο. «Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες», είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια. Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνια ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊού.

Πηγή: economico.gr