Τις αντιρρήσεις της για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν ως σήμερα τα τεστ για τον κοροναϊό στη χώρα, με αφορμή τη διαμάχη ΕΟΔΥ-αντιπολίτευσης, αλλά και μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πλαφόν στην τιμή των τεστ, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Ανακρίβεια και ανισότητα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Λινού εκτίμησε ότι η εικόνα που προέκυπτε από τα τεστ ήταν ανακριβής, σημειώνοντας ότι ως τώρα υπήρχε «ανισότητα» σχετικά με τις πληθυσμιακές ομάδες που έκαναν τεστ για την πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα. «Και στα τεστ προστέθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον ανισότητα, γιατί τεστ μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα να τα κάνουν, και ανακρίβεια διότι όταν μετράμε μόνο κρούσματα σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα και για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα- δεν με πείθει εμένα το αν είχαν ή δεν είχαν προβλήματα σε ένα ή δύο αρχεία- σημασία είναι ότι δεν έχουμε στοιχεία», δήλωσε η κ. Λινού.

Δείτε ακόμη: Χριστούγεννα με ανοιxτή την αγορά – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τί θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

«Είναι τρελό…»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποτυπώνουν όλο τον πληθυσμό, με αντιπροσωπευτικό δείγμα. «Και ντρέπομαι που το λέω, είναι τρελό να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Για αυτό έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας», είπε.

Προσέθεσε, δε, ότι «γιατί αν το ξέραμε αυτό πριν από τρεις μήνες ό,τι θα προκύψει, μπορεί να μην έχουμε απόλυτη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν πιο προετοιμασμένοι […] εκεί είναι το πρόβλημα και παραμένει», προειδοποιώντας πως αν δεν διορθωθεί άμεσα «η δυνατότητα να έχουμε διαφάνεια και πραγματικά τεστ, δεν θα μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε κανέναν».

Σχολεία: Διαφορετικές ώρες

Όσον αφορά στο αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, η κα Λινού απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών. «Αν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά, να μην είναι ταυτόχρονη για όλες τις τάξεις, τότε ναι. Διαφορετικά θα έχουμε συρροή. Θα μπορούσαν ανά μισή ώρα να πηγαίνουν τα παιδιά», είπε, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι πρέπει να διευρυνθεί το τηλεμπόριο και οι δυνατότητες delivery προϊόντων, προκειμένου να μη χρειάζεται να πάνε οι καταναλωτές στα καταστήματα.

«Θα κάνω το εμβόλιο»

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του Covid-19, η κ. Λινού επισήμανε ότι «υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Έχω 100.000 δόσεις μέσα σε ένα ψυγείο. Ποιος θα ανοίγει και θα κλείνει το ψυγείο αυτό; Πού θα μεταφέρει τις δόσεις; Πού τις δίνει; Όταν από έξω περιμένουν πολλά άτομα για να εμβολιαστούν. Δεν ξέρω εάν έχουμε κατανοήσει το πώς θα μεταφερθεί το εμβόλιο, πού θα χορηγηθεί, εάν έχουμε εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο πώς να αποφύγουν τον συνωστισμό ακόμη και αν υπάρχουν ραντεβού. Επίσης, δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και τα μηνύματα που πρέπει να περαστούν για να τους πείσουμε να το κάνουν. Εγώ βεβαίως θα το κάνω το εμβόλιο».

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας: Αρχίζουν οι πληρωμές από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» – Αφορούν τους δανειολήπτες που χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό

Τάξη στα δεδομένα από τα rapid test βάζει η ΗΔΙΚΑ

Πηγή: economico.gr