Μπορεί η Σύνοδος του Βερολίνου για τη Λιβύη να μην κατέληξε σε κάποια πραγματικά ουσιαστικά αποτελέσματα, ωστόσο, στην Τρίπολη υπάρχει αισιοδοξία ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς προχωρά προς τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί και να βρίσκεται κοντά σε λύση.

Ο λόγος για τις χιλιάδες ξένων μαχητών που βρίσκονται στη χώρα, καθώς όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ναΐλα Μανγκούς, «παρ’ ελπίδαν, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι μισθοφόροι και των δύο πλευρών θα αποχωρήσουν», ενώ Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι Ρωσία και Τουρκία -που έχουν και τους περισσότερους μαχητές στη χώρα- κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για την αποχώρηση 300 Συρίων μισθοφόρων της κάθε πλευράς από τη Λιβύη.

Πρώτο βήμα

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να αποχωρήσουν εν μία νυκτι όλοι οι ξένοι μαχητές από τη Λιβύη, ενό ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας έκανε λόγο για συμφωνία Τουρκίας και Ρωσίας για σταδιακή απομάκρυνση των μισθοφόρων από τη χώρα, παραδεχόμενος κι αυτός ότι δεν πρόκειται ξαφνικά η βασανισμένη από τον εμφύλιο χώρα να αδειάσει από ξένους μαχητές. Ωστόσο, οι πάντες μιλούν για πρώτο βήμα που ως τώρα δεν είχε γίνει.

Πάντως, από την πλευρά του, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, καλείται να λύσει κι άλλα προβλήματα, πέραν των μισθοφόρων, καθώς κάλεσε το λιβυκό κοινοβούλιο να εγκρίνει τα νομοθετήματα για τις εκλογές του Δεκεμβρίου και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε δει την απαιτούμενη σοβαρότητα από τα νομοθετικά σώματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr