Εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων καθώς και της Αιγύπτου και της Τουρκίας θα συγκαλέσουν μια «τεχνική» συνάντηση στο Λονδίνο για να συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.

Οι συμμετοχές

Επικαλούμενο ανώνυμες λιβυκές πηγές, το Nova μετέδωσε ότι στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι ειδικοί απεσταλμένοι τριών δυτικών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, δηλαδή της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, γράφει το libyaupdate.com.

Και προσθέτει ότι άλλα δύο ευρωπαϊκά κράτη που εμπλέκονται περισσότερο στην υπόθεση της Λιβύης, η Ιταλία και η Γερμανία, θα είναι παρόντα μαζί με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Το μόνο όνομα που επιβεβαίωσε το Nova για τη συμμετοχή του σ’ αυτή τη συνάντηση είναι του ειδικού απεσταλμένου της Ιταλίας στη Λιβύη, Νίκολα Ορλάντο.

«Δυσαρέσκεια στην Αθήνα»

Οπως είχε μεταδώσει το ίδιο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στις αρχές του καλοκαιριού, η Ιταλία εργάζεται για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας και προσέθετε ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

«Η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία», είχε δηλώσει μια πηγή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

Η τουρκική Star, μάλιστα, έγραφε τότε ότι «Από την άλλη πλευρά, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία (σ.σ. εννοεί της Τουρκίας) θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, δεν συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω σχέδιο», τιτλοφορώντας το άρθρο της: «Σχέδιο «Λιβύη» από τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία! Κρύο ντους στην Αθήνα».

Πηγή: economico.gr