Λιβύη: Κανονικά και... με το νόμο υποψήφιος πρόεδρος ο Χαλίφα Χαφτάρ

Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Χαλίφα Χαφτάρ, πήρε το «πράσινο φως» για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου και στις 24 Ιανουαρίου.

Πώς θα είναι υποψήφιος πρόεδρος

Ο «ισχυρός άνδρα» της ανατολικής Λιβύης, μπορεί πλέον να συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές, καθώς το εφετείο της Τρίπολης αναίρεσε απόφαση δικαστηρίου της Αλ Ζαουίγια, που ακύρωνε την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Πρωτοδικείο της Αλ Ζαουίγια έκανε δεκτή την ένσταση που είχε κατατεθεί κατά της υποψηφιότητας του Χαλίφα Χάφταρ και είχε αποφασίσει να τον αποκλείσει από τον κατάλογο των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο το Εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε την απόφαση αυτή.

Η τροποποίηση που τον ευνόησε

Η αλήθεια είναι ότι ο Χαφτάρ ευνοήθηκε από τις πρόσφατες τροποποιήσεις που έκανε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης σε σχετικές νομικές διατάξεις, καθώς αποφάσισε ότι προσφυγές κατά των υποψηφίων μπορούν να υποβληθούν μόνο στην περιοχή του ατόμου που αποτελεί αντικείμενο προσφυγής, καταργώντας έτσι την προηγούμενη απόφαση που έλεγε ότι οι προσφυγές μπορούν να γίνουν και εντός της περιοχής του ατόμου που υποβάλλει την έφεση.

Κάπως έτσι, η τροποποίηση των διατάξεων φαίνεται ότι «ευνόησε» τον Χαλίφα Χάφταρ, διότι οι μόνες δεκτές προσφυγές κατά της υποψηφιότητάς του, μπορούν να υποβληθούν στην περιοχή του, κάτι που θεωρείται απίθανο να γίνει, καθώς παραμένει πανίσχυρος στην ανατολική Λιβύη

Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, λόγω χάους που έχει προκληθεί από προσφυγές, καθώς η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή απέκλεισε αρχικά 25 από τους 98 υποψηφίους που εγγράφηκαν στους καταλόγους, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν έχει παραιτηθεί από την θέση και τα καθήκοντά του, κατά παράβαση διατάξεων του εκλογικού νόμου.

Πλήγμα για τα σχέδια της Τουρκίας

Η υποψηφιότητα Χαφτάρ θεωρείται ότι αποτελεί πλήγμα στα σχέδια της Τουρκίας για τη Λιβύη, καθώς ο Λίβυος αξιωματικός είναι ορκισμένος αντίπαλος της Άγκυρας -χωρίς την επέμβαση της Τουρκίας θεωρείται ότι θα είχε καταλάβει με σχετική ευκολία την Τρίπολη και θα είχε ανατρέψει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Αλ Σάρατζ.

Αντιθέτως, οι σχέσεις Χαφτάρ με την Ελλάδα θεωρούνται εγκάρδιες και σε περίπτωση που καταφέρει εν τέλει να εκλεγεί πρόεδρος της Λιβύης εκτιμάται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι η ανατροπή του -ούτως ή άλλως παράνομου- τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες. Όπως και νά’χει, πάντως, η υποψηφιότητά του αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr