Λιβύη πρωθυπουργός

Ο νέος, μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, τάχθηκε υπέρ του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το συμφέρον του κράτους της Λιβύης», δήλωσε ο Ντμπέιμπα, προσθέτοντας: «Η Λιβύη απέκτησε ένα καλό μερίδιο του δικαιώματός της στο [φυσικό] αέριο», μετά τη συμφωνία.

Παράλληλα ο Ντμπέιμπα, στην ομιλία του, ελάχιστη ώρα πριν επικυρωθεί η εκλογή του από το κοινοβούλιο ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, απαίτησε την αποχώρηση περίπου 20.000 ξένων μαχητών.

«Οι μισθοφόροι είναι ένα χτύπημα στην πλάτη μας – πρέπει να φύγουν», δήλωσε ο Ντμπέιμπα στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι θα επικοινωνήσει με τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μισθοφόροι για να απαιτήσει την απόσυρσή τους.

«Η κυριαρχία μας παραβιάζεται από την παρουσία τους», πρόσθεσε.

Καθαρή φιλοτουρκική στάση

Ο Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα είχε δείξει ξεκάθαρα την φιλοτουρκική στάση του από την πρώτη στιγμή του ορισμού του στην θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα» δήλωνε ήδη, από τις 25 Φεβρουαρίου στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ενώ την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε πως μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να ταξιδέψει στην Τουρκία για να επαναβεβαιώσει την συμμαχία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: economico.gr