Το ενδεχόμενο το νέο lockdown να παραταθεί πέραν της 28ης Φεβρουαρίου αφήνουν ανοιχτό διάφοροι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν επαρκούν δυόμιση εβδομάδες

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ότι δεν επαρκούν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε.

Συζήτηση για διπλή μάσκα

Παράλληλα, εξήγησε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μιλά για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας. Σημειώνεται ότι και ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τάχθηκε υπέρ της διπλής μάσκας, τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι το λαιμό.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά και μέλος της επιτροπής των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμού, μιλώντας στον στον ΣΚΑΪ. Η κ. Τσολιά δήλωσε ότι είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown πέραν των δύο εβδομάδων, θα εξαρτηθεί όμως και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα εμποδίσει τη διασπορά του ιού και να εφαρμόσουμε τα μέτρα».

Πηγή: economico.gr