lockdown παράταση

Η κόπωση των πολιτών, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, και η ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας είναι οι τρεις παράγοντες που ανησυχούν κυβέρνηση και επιστήμονες και θέτουν υπό αίρεση την λήξη του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ του κορονοϊού ειδικά στην βόρειο Ελλάδα είναι πλέον σχεδόν γεμάτες, ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ και οι επιδημιολόγοι περιμένουν περαιτέρω αύξηση των θυμάτων τις επόμενες ημέρες.

To επόμενο δεκαήμερο η κορύφωση

Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης και, κυρίως, εξισορρόπηση της αναλογίας εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, έτσι ώστε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Όμως, τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η επιτροπή Τσιόδρα και τα οποία διαβιβάζονται συνεχώς στην κυβέρνηση δεν εγγυώνται, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, πως η επιπέδωση της καμπύλης θα έρθει τόσο γρήγορα ώστε να αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Λαζανάς: Πιθανή η παράταση του lockdown και στις αρχές Δεκεμβρίου

«Εχω εντύπωση ότι δεν είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση του lockdown», είπε χαρακτηριστικά σήμερα στον ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος ομίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς.

«Νομίζω ότι κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα. Όλοι γίναμε ξαφνικά στην Ελλάδα ελαιοπαραγωγοί;» διερωτήθηκε. «Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να μπούμε σε lockdown και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Για «χαλάρωση και εφησυχασμό» που οδήγησε στο δεύτερο lockdown μίλησε στον Alpha και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως και τώρα παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη χρήση των SMS για τις μετακινήσεις.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο στάλθηκαν 8,6 εκατ. SMS για μετακινήσεις

Ενδεικτικό της χαλάρωσης είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, στο 13033 στάλθηκαν 4,7 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στάλθηκαν 3,9 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033.

«Ο μέσος όρος των μηνυμάτων που χρησιμοποίησαν οι πολίτες σε όλη την Επικράτεια στην πρώτη φάση του lockdown ήταν 2,6 εκατομμύρια. Τώρα, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν πιο εύκολα το sms παρά το έντυπο μετακίνησης» σημείωσε για να προσθέσει:

«Επιπλέον υπάρχει και μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που μετακινούνται για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Είναι περίπου 650.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, περιμένουμε πάνω από 3 εκατομμύρια μηνύματα sms για μετακινήσεις. Θέλουμε να βλέπουμε νούμερα αρκετά πιο κάτω από τα 4 εκατομμύρια.

Διαφορετικά σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή κάποια υπερβολική μετακίνηση, που δεν δικαιολογείται για τους έξι λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση».

Προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση στις μετακινήσεις η κυβέρνηση εντατικοποιεί τους ελέγχους και τα πρόστιμα, ενώ η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Μητσοτάκης: Ο στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα

Στόχος του Μαξίμου είναι να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η επαναλειτουργία της αγοράς, καθώς εάν χαθεί η περίοδος των Χριστουγένων η ζημιά στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστη.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και, ως εκ τούτου, παραμένει ενεργό το κυβερνητικό plan B για παράταση του lockdown και στις αρχές Δεκεμβρίου εάν χρειαστεί.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σήμερα κρίσιμες τις επόμενες 10 ημέρες, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία: «Ο στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα» τόνισε και προειδοποίησε ότι τα καλά νέα για το εμβόλιο δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες.

Πηγή: economico.gr