lockdown σχολεία

Μέσα στην εβδομάδα, και πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένεται η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την επαναλειτουργία των σχολείων, με την κυβέρνηση να δείχνει την πολιτική βούληση για άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε χθες ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία» και είπε πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economic.gr η συνάντηση επιδημιολόγων και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη και η τελική επιστημονική εισήγηση ίσως δοθεί την Πέμπτη, ωστόσο το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει καθώς δεν υπάρχει ενιαία εκτίμηση μεταξύ των ειδικών για τον ενδεδειγμένο χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Διχασμένοι οι επιδημιολόγοι

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, όπως και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, Μιλώντας στο MEGA είπε ότι «εάν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου», αλλά εξέφρασε προβληματισμό του για εικόνες που, όπως είπε, υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

Την 20η Ιανουαρίου δείχνουν ως πιο ασφαλή ορίζοντα άλλοι επιδημιολόγοι όπως ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, ενώ από την μελέτη του ΑΠΘ και της ομάδας του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που δημοσίευσε η Real News προκύπτει πως εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου στο τέλος Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα θα έχουν φθάσει ξανά στις 2.000.

Μια επιπλέον παράμετρο έθεσε η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού τονίζοντας ότι ισχυρή δικλείδα ασφαλείας θα ήταν να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί. «Θα έλεγα», είπε, «μετά τους λειτουργούς υγείας, τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές δυνάμεις να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας”.

Κριτήριο οι αντοχές του ΕΣΥ

Σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα παίξει, πέραν της μείωσης των κρουσμάτων, και η κατάσταση στο ΕΣΥ κυρίως σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Αυτήν την στιγμή οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν μειωθεί περίπου στις 2.000 ενώ πριν από 20 ημέρες ξεπερνούσαν τις 4.000.

Ωστόσο η εικόνα αυτή θεωρείται εξαιρετικά ευμετάβλητη, και εκείνο που κυρίως ανησυχεί τους ειδικούς είναι η αυξημένη κινητικότητα που δημιουργεί η λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων επισημαίνεται ότι η ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο άρχισε μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Οι εισηγήσεις για το λιανεμπόριο

Ακόμη πιο έντονες είναι οι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την λειτουργία του λιανεμπορίου πέραν του click away. Κατά την έκθεση Σαρηγιάννη ένα ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ακόμη και στις 20 Ιανουαρίου μπορεί να οδηγήσει τα ημερήσια κρούσματα τον Μάρτιο στα 4.000 ημερησίως, ωστόσο στις τελικές αποφάσεις θα ληφθεί υπ’ όψιν κυρίως ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Πριν υπάρξει ωστόσο τελική εισήγηση, οι επιδημιολόγοι θέλουν να δουν και το πρώτο «αποτύπωμα» από την κινητικότητα της εορταστικής περιόδου. Με αυτό το δεδομένο η συζήτηση για το τι θα γίνει με την λειτουργία της αγοράς παραπέμπεται στο διάστημα από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου.

Πηγή: economico.gr