Θεσσαλονίκη Lockdown

Σε καθεστώς lockdown μπαίνουν από αύριο, Παρασκευή, τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, μετά την ραγδαία εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Και οι τρεις περιοχές, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχουν περάσει σε «κόκκινο» συναγερμό, δηλαδή στο επίπεδο 4. Η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία έγινε μετά την ανακοίνωση άλλων 1.221 νέων κρουσμάτων σήμερα σε όλη την χώρα.

Στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν 1.955 ενεργά κρούσματα, ενώ 3.900 πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα.

Στην περιοχή της Ροδόπης υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα, με μέση ηλικία τα 37 έτη.

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό όλη η βόρεια Ελλάδα

Ενδεικτικό της ταχείας διασποράς του ιού – η οποία αποδίδεται και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό – είναι το γεγονός ότι σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού μπαίνει πια σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα.

Τα τοπικά lockdowns στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Ροδόπη είχαν «κλειδώσει» από το πρωί και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με την απόφαση για ανακοίνωση αύριο από τον πρωθυπουργό νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα υιοθετηθεί για όλη την επικράτεια σε ένα μοντέλο lockdown, τύπου “Μακρόν”, όπως είχε γράψει από χθες το Economico. Που σημαίνει ότι είτε θα κλείσουν από τώρα τελείως τα μπαρ, εστιατόρια, καφέ κα, είτε σε πρώτη φάση θα κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 21.00 ή στις 22.00, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στο 50% ή και παραπάνω απ ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς το Λεκανοπέδιο.

Σχέδιο δράσης ενός μήνα

«Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» υπογράμμισε.

Πηγή: economico.gr