αποφάσεις φροντιστήρια

Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να αυξάνει τις αγωνίες κυβέρνησης και ειδικών, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για τα νέα, προσεκτικά βήματα χαλάρωσης των μέτρων.

Ο προβληματισμός για το Πάσχα στο χωριό 

Με τη συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πολλούς ειδικούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί, οι επιστήμονες αρκούνται στο να «διορθώνουν» μέτρα του lockdown, όπως είναι σήμερα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται πως πατάει «φρένο» στα μεγάλα ανοίγματα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητά προσεκτικά βήματα, ωστόσο με αφορμή την επέκταση των self test σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, ανοίγει η ατζέντα των αιτημάτων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο.

Εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και ψώνια χωρίς ραντεβού

Οι ειδικοί καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου των self test στην εκπαίδευση και να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Στο «τραπέζι» της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές του Λυκείου), καθώς αναμένεται να γίνουν εισηγήσεις ώστε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Στη συζήτηση μπαίνει και το λιανεμπόριο, καθώς υπάρχουν σκέψεις από τις 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων και οι πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους όπως παλιά, χωρίς SMS και click away ή click in shop.

Εάν, λοιπόν, η ερχόμενη εβδομάδα εξελιχθεί ομαλά και επιταχυνθούν περισσότερο οι εμβολιασμοί, δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον τρόπο αυτό να προκριθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κινηθεί πιο ελεύθερα η αγορά.

Εφικτό τη Δευτέρα το περαιτέρω άνοιγμα 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι γίνεται αγώνας για να ενταθεί η διαδικασία των self test, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου, με κατάργηση του click inside. Οπως εξήγησε, θα ισχύει ο περιορισμός των τριών ωρών με SMS και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός καταστημάτων.

Την κατάργηση του μέτρου με τα ραντεβού ζητούν και οι καταστηματάρχες, με τους εμπορικούς συλλόγους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ζητούν την κανονική λειτουργία των καταστημάτων, ώστε να μπορέσει να κινηθεί καλύτερα η αγορά.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Στα ύψη οι «δείκτες»

Την ίδια ώρα, η πανδημία εξακολουθεί να κινείται σε «τεντωμένο σχοινί», καθώς κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι και ιικό φορτίο στα λύματα δεν υποχωρούν.

Τα 3.833 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη πανελλαδικά σε σύνολο 65.000 διαμόρφωσαν τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%. Όμως, παρά την ελαφρά υποχώρηση αυτού του δείκτη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα.

Χθες, έσπασε και το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021, καθώς 104 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 819, γεγονός που χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για το σύστημα υγείας.

Πηγή: economico.gr