Σχολεία lockdown
ÃËÕÖÁÄÁ ÐÁÑÁËÁÂÇ ÊÁÉ ÄÉÁÍÏÌÇ ÌÁÓÊÙÍ ÓÔÁ ÓÏËÅÉÁ ÔÇÓ ÐÅÑÉÏ×ÇÓ ÁÐÏ ÔÏ ÄÇÌÏ ÃËÕÖÁÄÁÓ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το lockdown που τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου κι έως τις 30 Νοεμβρίου επαναφέρει το μοντέλο καραντίνας της άνοιξης, με μικρές διαφοροποιήσεις.

Η βασική εξ αυτών αφορά τα σχολεία, για τα οποία αποφασίστηκε να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά. Ασαφές παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς και το λεπτομερές πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο διχασμός της επιστημονικής επιτροπής

Εχουν ενδιαφέρον, ωστόσο, τα όσα είπε ειδικά για τα σχολεία ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και για τους προβληματισμούς που υπήρξαν:

«Η διακοπή της εκπαίδευσης», σημείωσε, «έχει επιπτώσεις. Η επιτροπή διχάστηκε. Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία ως συμβολή στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και φαίνεται ότι μετά την ηλικία των 10-12 αυτό ανεβαίνει.

Το μέγιστο όφελος της συνέχισης της εκπαίδευσης είναι για τα μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία 16-18 είχαμε εισηγηθεί υπέρ του κλεισίματος σχολείων σε αυτή τη φάση της μεγάλης διασποράς γιατί συμμετείχαν περισσότερο αυτά τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση.

Το κάνουμε όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».

Πώς θα γίνεται η μετάβαση των μαθητών στα σχολεία

Η μετάβαση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται να γίνεται με συνοδεία από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS (Επιλογή 4).

Θα χρειάζεται επίσης και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

Τα μαγαζιά-υπηρεσίες που κλείνουν

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της αγοράς, οι πλήρεις ανακοινώσεις θα γίνουν επίσης το απόγευμα αλλά μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι κλείνουν:

  • Λιανεμπόριο
  • Εστίαση (με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery)
  • Κομμωτήρια
  • Εκκλησίες *(κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών, ωστόσο αναμένονται διευκρινήσεις).

Τι μένει ανοιχτό

Αντιθέτως, θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του lockdown:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Φούρνοι
  • Υπηρεσίες delivery

Πηγή: economico.gr