Αττική

Ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» και το αυστηρό lockdown βρίσκεται η Αττική, μετά την σταθερή και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο πενθήμερο – μια αύξηση, που θέτει υπό αίρεση ακόμη και την προγραμματισμένη επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από την Δευτέρα.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής Τσιόδρα

Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει, με έκτακτη τηλεδιάσκεψη, η επιτροπή Τσιόδρα και εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση για το λεκανοπέδιο αφού προσμετρηθούν και τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία.

Ήδη όμως η ανησυχία είναι υψηλή και χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα συναγερμού που απηύθυνε χθες το βράδυ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τα Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και να επιστρέψει η λειτουργία των καταστημάτων του λεκανοπεδίου στο click away.

Ο Νίκος Σύψας είπε ότι η Αττική βρίσκεται μία ανάσα πριν το «κόκκινο» – κάτι που μπορεί να συμβείακόμη και σήμερα, Πέμπτη, και να οδηγήσει αυτόματα στην επιβολή μέτρων .

Αγγίζει το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας – Στον “αέρα” Γυμνάσια και Λύκεια

Ο καθηγητής μίλησε για ανησυχητική εικόνα, καθώς από την Παρασκευή υπάρχει συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και το Rt, ο δείκτης μεταδοτικότητας, βρίσκεται στο 0,98. Το όριο συναγερμού του δείκτη είναι το 1, επίπεδο το οποίο ίσως αγγίξει το λεκανοπέδιο ακόμα και σήμερα.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες», δήλωσε, «με τα νούμερα που βλέπω για το εάν μπορούν να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, τουλάχιστον Αττική.  Αλλά εαν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας».

Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ακόμη ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη επιβαρυμένες περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot, «μια καυτή περιοχής της επιδημίας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χθες καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 858 νέα κρούσματα – τα περισσότερα των τελευταίων 15 ημερών -, ενώ περίπου τα μισά προέρχονταν από την Αττική. Ιδιαίτερα αυξημένο εμφανίζεται το ιικό φορτίο στον κεντρικό τομέα, δηλαδή στον δήμο της Αθήνας.

Κικίλιας: Σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σήμα συναγερμού έκρουσε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μόνον χθες, όπως είπε, είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, εκτός από την Αττική την κυβέρνηση και τους ειδικούς προβληματίζουν επίσης οι Σαντορίνη, Μύκονος, Βοιωτία, Ρόδος, Λακωνία, Μαγνησία, Εύβοια και Αχαΐα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη.

Όπως σημείωσε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 2.374 είναι στην Αττική.

Πηγή: economico.gr