Μεικτή εικόνα εμφανίζει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος. Ο ίδιος εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξος για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι έχει αποφύγει την ύφεση.

Mιλώντας στο DELPHI ECONOMIC FORUM VIII ο Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν θετικά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού καθώς ο Γενικός δείκτης τιμών έχει ήδη μειωθεί και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, ταυτόχρονα ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια ακαμψίας.

Για την ανάπτυξη προοπτική της οικονομίας εκτίμησε ότι είναι εφικτή καθώς τούτο καταδεικνύουν οι κορυφαίοι δείκτες του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο εκτιμούσε ότι η οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορούσε να εισέλθει σε τεχνική ύφεση, κάτι που όπως είπε δεν πρόκειται να συμβεί.

Εκτίμηση για αύξηση μισθών φέτος στην Ευρωζώνη

Ανέφερε ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δεν θα συνεχίσουν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και το 2023, και εκτίμησε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν φέτος στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο 5%.

Yπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Aπό την άλλη πλευρά τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εμφάνισαν την χρονιά που μας πέρασε σημαντική αύξηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες σχεδόν τριπλασίασαν τα περιθώρια κέρδη τους τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις χρηματοικονομικές συνθήκες.

Στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική, είπε ότι αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας, ωστόσο πλέον οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένη και επιλεκτική σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας.

«Η δημοσιονομική πολιτική ήταν πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε. Ενεργοποιήθηκε η ρήτρα διαφυγής σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν είμαστε όμως πια στην πανδημία και γι’ αυτό η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να στραφεί σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης», ανέφερε επίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr