Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Ανησυχητική αρχίζει και γίνεται η κατάσταση στην αγορά του ηλεκτρισμού, η οποία “λυγίζει” επικίνδυνα από τους απλήρωτους λογαριασμούς των καταναλωτών, που μήνα με τον μήνα, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους παρόχους κι εκείνοι με τη σειρά τους να δημιουργούν νέα χρέη προς τους Διαχειριστές.

Ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι η επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Προμήθειας (ΕΣΠΕΝ) προς το γραφείο του πρωθυπουργού και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με θέμα:

«Ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» που στάλθηκε στις 14 Ιουνίου.

Ο Σύνδεσμος ζητάει από τον πρωθυπουργό «λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάσχεση των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται ο κλάδος της προμήθειας ενέργειας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών χρηματοοικονομικής ρευστότητας και της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών που σχετίζονται με τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών».

Επισημαίνει μάλιστα ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα “πολύ σύντομα η δραστηριότητα της προμήθειας θα αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα αποκλειστικά της δεσπόζουσας επιχείρησης”.

Εκκληση για ρευστότητα

Οι εταιρίες του κλάδου, ζητούν χορήγηση ρευστότητας μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Αιτούνται επίσης, προκατοβολής τουλάχιστον σε ποσοστό 75% του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου καθώς και σαφή ένταξη στο πλαίσιο της ενεργειακής αγοράς, οποιονδήποτε μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των καταναλωτών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Γιατί η αγορά διαφωνεί με την εφάπαξ χορήγηση οικονομικής βοήθειας 

Σημειωτέον ότι η αγορά διαφωνεί με την εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης η οποία σε αντίθεση με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν έχει θετική επίδραση ως προς την ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον ζητούν δυνατότητα διακανονισμού της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό ότι η ΡΑΕ έχει ήδη στοιχεία από τους προμηθευτές που αποδεικνύουν την αλματώδη αύξηση τόσο των διακανονισμών όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που αλλάζουν προμηθευτή.

Προτείνουν διακανονισμούς αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και θα επιτρέπουν στις εταιρίες να καταβάλουν στους Διαχειριστές ποσοστό πληρωμής αντίστοιχο αυτού που εισπράττουν από τους καταναλωτές και διάρκεια αποπληρωμής αντίστοιχη της διάρκειας των διακανονισμών που προσφέρουν οι ίδιες στους πελάτες τους.

Χρέη 100 εκατ. ευρώ

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση των εταιριών προμήθειας αποτυπώνεται και στα στοιχεία με τις ανεξόφλητες οφειλές του κλάδου προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία αποτυπώνονται στην Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, με εξαίρεση τη ΔΕΗ, τη Mytilineos, τη ZeniΘ και τη Φυσικό Αέριο Ελλάδος που εμφανίζουν μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, όλες οι υπόλοιπες εταιρίες χρωστάνε από 12 έως και πάνω από 20 εκατ. ευρώ, συσσωρεύοντας ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΕΔΔΗΕ στις 30 Απριλίου 2022 , ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Από αυτές,  μόλις ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. περίπου είναι διακανονισμένες οφειλές που αποπληρώνονται κανονικά. Τα εκ νέου ληξιπρόθεσμα προς τους Διαχειριστές είναι απότοκο της επιδείνωσης της εισπραξιμότητας των εταιριών από τους πελάτες τους.

Βροχή διακανονισμών

Οι καταναλωτές παρά τις επιδοτήσεις και τους διακανονισμούς που τριπλασιάστηκαν μέσα στο οχτάμηνο δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους συνεχόμενους φουσκωμένους λογαριασμούς, ενώ οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τον νέο μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία από 1ης Ιουλίου και κατάργησης της Ρήτρας Αναπροσπαρμογής έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών.

Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι το βασικό πρόβλημα  προέρχεται από πραγματική αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τον λογαριασμό τους λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.

Μεταφέρουν μάλιστα ότι ακόμη και πελάτες τους με οικονομική επιφάνεια καταφεύγουν σε διακανονισμούς. Εκπρόσωποι των εταιριών προμήθειας μιλάνε για διπλασιασμό των ανεξόφλητων οφειλών και ραγδαία αύξηση των επισφαλειών.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η κατάσταση, όπως εκτιμούν, θα επιδεινωθεί με το που θα σταματήσουν να διοχετεύονται στην προμήθεια τα πλεονάσματα της χονδρεμπορικής αγοράς, τα οποία με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

Με τα πλεονάσματα αυτά οι καθετοποιημένες εταιρίες χρηματοδοτούσαν μέχρι σήμερα εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια, στο πλαίσιο μιας εμπορικής πολιτικής στήριξης του πελατολογίου τους, που θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν με την οριστικοποίηση του νέου μηχανισμού.

Τί αλλάζει με την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

Το τοπίο γύρω από το νέο μηχανισμό και τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα με την κατάθεση στη βουλή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και ακολούθως της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει το “πλαφόν” ανά τεχνολογία καυσίμου.

Το κόστος πάντως που μεταφέρεται στα τιμολόγια μέσω της Ρήτρας δεν πρόκειται να αφανιστεί, με την μη αναγραφή της στο έντυπο του λογαριασμού.

Η αναστολή της Ρήτρας θα οδηγήσει σε νέα τιμολόγια όπου οι πάροχοι ανά μήνα θα αναπροσαρμόζουν την μοναδιαία χρέωση της κιλοβατώρας στη βάση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς του προηγούμενου μήνα.

Οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις που σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα καλύπτουν μεσοσταθμικά το 85% των αυξήσεων.

Πρόκειται για μια άσκηση που θα δυσκολέψει μετά την ανοδική τάση των τιμών ρεύματος που πυροδότησε το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να κλείνουν σε πάνω από τα 120 ευρώ/MWh μέχρι και τον  Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr