Λύση στο φλέγον ζήτημα των επιταγών

Λύση στο φλέγον ζήτημα των επιταγών για τον μήνα Μάϊο δίνεται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ουσιαστικά τις “παγώνει” για δύο μήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες μεταχρονολογημένων αξιογράφων (επιταγές, συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή) για τα οποία έχει ανασταλεί η εξόφληση.

Αναστολή 30 ημερών έχουν και τα αξιόγραφα με προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Πώς θα γίνει πρακτικά η μεταχρονολόγηση;

Επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, απαραίτητα θα πρέπει να διαβιβαστούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση (όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους) στις τράπεζες, προκειμένου να εκκινήσει η αναστολή εξόφλησης.

Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων, πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των τραπεζών. Αναφορικά με τις επιταγές που έληγαν εντός Απριλίου η διαδικασία ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες και η προθεσμία για την ηλεκτρονική δήλωσή τους θα λήγει στις 6 Μαΐου.

Τί προβλέπεται για την αναστολή

Από εκεί και πέρα, ακόμη δύο κατηγορίες αξιογράφων (πέραν όσων λήγουν μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο) πήραν παράταση 30 ημερών.

Η πρώτη κατηγορία αφορά αξιόγραφα, τα οποία είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες και για τα οποία είχε προβλεφθεί επιπλέον παράταση της αναστολής κατά 45 ημέρες.

Η δεύτερη σχετίζεται με όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021

Λύση για τις «παγωμένες επιταγές» 

Ωστόσο, η εξόφληση μεταχρονολογημένων επιταγών που έχουν μείνει «παγωμένες» για διάστημα ως και 150 ημερών δημιουργεί ζητήματα.

Ακόμη και εάν η αγορά ανοίξει πλήρως θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να εξοφληθούν τα αξιόγραφα σε αναστολή, για αυτό και το οικονομικό επιτελείο φέρεται να σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα για την αποπληρωμή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πρόταση η οποία έχει στο επίκεντρο στους εκδότες των επιταγών.

Η λογική της έχει να κάνει με την διαμόρφωση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των εκδοτών επιταγών, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες όσες έχουν «παγώσει» με νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η χρηματοδότηση των εκδοτών των επιταγών ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν πιο εύκολα τις επιταγές σε συγκεκριμένες δόσεις και βάθος χρόνου. Εναλλακτικά, θα μπορούσε μα δοθεί νέα παράταση, η οποία θα ήταν πολύμηνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr