Αν υπάρχει ένα στοιχείο που προκάλεσε πραγματική… θύελλα σχολίων σχετικά με τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, αυτό ήταν η… χωροταξική διαρρύθμιση της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι φωτογραφίες με τους Μακρόν και Πούτιν στις δύο άκρες ενός τεράστιου τραπεζιού, γεννώντας άπειρα μιμίδια, αλλά και προκαλώντας απορίες σχετικά με τους λόγους που οι δύο ηγέτες βρέθηκαν ο ένας τόσο μακριά από τον άλλο. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές εκτίμησαν ότι η απόφαση για αυτή τη διαρρύθμιση ήταν από πλευράς Πούτιν, ώστε να δείξει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Δύσης έναντι της ουκρανικής κρίσης που σοβεί εδώ και πολλούς μήνες.

Λόγοι ασφαλείας και… πανδημίας

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι λόγοι ήταν πιο… πεζοί, καθώς, σύμφωνα με πηγές από το Παρίσι, η απόσταση Πούτιν και Μακρόν κρατήθηκε λόγω πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε δύο επιλογές για τη συνάντηση: ή να υποβληθεί σε τεστ PCR από τις ρωσικές αρχές ή αν δεν το δεχόταν, να καθίσε σε μεγάλη απόσταση από τον Πούτιν (το τραπέζι είχε μήκος 4 μέτρα), καθώς ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να παραμένει σε αυστηρή υγειονομική φούσκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακρόν, ο οποίος υποβλήθηκε σε ένα γαλλικό PCR τεστ πριν από την αναχώρησή του και ένα τεστ αντιγόνου έγινε από τον ίδιο τον γιατρό του μόλις έφθασε στη Ρωσία, αρνήθηκε να κάνει το ρωσικό τεστ, καθώς υπήρξαν ανησυχίες ασφαλείας, αφού, όπως σημειώθηκε από τις γαλλικές πηγές, «δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε να αποκτήσουν (σ.σ. οι Ρώσοι) πρόσβαση στο DNA του προέδρου», οπότε υποχρεώθηκε να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του… εξ αποστάσεως.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, να αναφέρει ότι υπάρχει κατανόηση για τη στάση της γαλλικής πλευράς και ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα την προστασία του Πούτιν κατά τη συνάντηση, στην οποία οι δύο ηγέτες έκατσαν στις δύο άκρες ενός τραπεζιού μήκους 4 μέτρων. Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι αυτό δεν σχετιζόταν με πολιτικά ζητήματα και ότι δεν επηρέασε τις συνομιλίες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Πούτιν μιλάει απευθείας στους καλεσμένους του, πολύ κοντά τους, καθισμένος μπροστά στο τζάκι στο γραφείο του διευθυντή, σφίγγουν τα χέρια. Και σε κάποιες συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο τραπέζι, στις πλευρές κατά μήκος, αυτή η απόσταση είναι περίπου έξι μέτρα», δήλωσε ο Πέσκοφ, προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλεται πραγματικά στο γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και δεν έχουν σκοπό να αλληλοεπιδράσουν με τον οικοδεσπότη όσον αφορά την κοινή χρήση τεστ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr