κορονοϊός Βρετανία

H έναρξη των εμβολιασμών ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας σε όλον τον πλανήτη, όμως η μάχη κόντρα στον κορονοϊό παραμένει δύσκολη και μακρά: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη με αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών επιστρέφουν στα αυστηρά lockdowns, ενώ σε όλον τον κόσμο εντείνονται οι περιορισμοί εν όψει και της Πρωτοχρονιάς.

Στην Γαλλία, το συμβούλιο Αμυνας συνεδρίασε χθες υπό τον Εμμανουέλ Μακρόν και εξέτασε εισηγήσεις για νέα τοπικά lockdowns. Τις τελευταίες επτά ημέρες, 12.000 νέα κρούσματα καταγράφονταν καθημερινά στη χώρα , πολύ περισσότερα από τον στόχο των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Βρετανία

Στη Βρετανία, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19 έχει ξεπεράσει την κορύφωση του πρώτου κύματος και βρισκόταν χθες στις 20.426. Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε στο νέο ρεκόρ των 53.135 μολύνσεων, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 414 έναντι 357 την προηγούμενη ημέρα.

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων είχε σημειωθεί τη Δευτέρα με 41.385.

Στην Νότια Αφρική, οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα: η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται και η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από τον πρόεδρο Σιρίλ Ραμαφόζα, ο οποίος επέκτεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα, στις 21:00.

Η ταχύτητα μετάδοσης είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητική», προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, καθώς η Νότια Αφρική είναι πλέον η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κρούσματα.

«Μειώσαμε την επιφυλακή και, πλέον, πληρώνουμε το τίμημα», είπε.

Τρίτη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία

Με 26.000 νεκρούς περίπου τον Νοέμβριο και 186.000 θανάτους αυτή τη χρονιά, η Ρωσία είδε τον απολογισμό της επιδημίας να τριπλασιάζεται μετά την υιοθέτηση από τη Ρωσική Υπηρεσία Στατιστικής νέου τρόπου υπολογισμού που πλησιάζει περισσότερο τις διεθνείς νόρμες.

Οι νέοι αριθμοί τοποθετούν τη Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ (περί τις 335.000 νεκροί), και τη Βραζιλία (περισσότεροι των 191.000 θανάτων).

Παρά τον νέο βαρύ απολογισμό, οι ρωσικές αρχές απέρριψαν την ιδέα νέου lockdown, ποντάροντας στην αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik-V, η διάθεση του οποίου άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σε πολλές ηπείρους η νέα μετάλλαξη

Η πανδημία έχει προκαλέσει 1.773.138 θανάτους και έχει προσβάλει περισσότερα από 81,4 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του AFP.

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως είναι περισσότερο μεταδοτική, έχει εντοπισθεί σε πολλές χώρες.

Εχει ήδη εντοπισθεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών και σε άλλες ηπείρους, στον Καναδά, στην Ιορδανία και την Ιαπωνία.

Οι υψηλοί ρυθμοί προσβολής αυξάνουν και τις ανησυχίες ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αυστραλία δεν θα υπάρχουν θεατές το βράδυ της Πέμπτης στην παραδοσιακή γιορτή των πυροτεχνημάτων στο λιμάνι του Σίδνεϊ, ενώ στη Βραζιλία οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των προσβάσεων προς τις παραλίες για την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: economico.gr