Ελλάδα Πορτογαλία

Σοβαρές προσδοκίες για προσέλκυση συνταξιούχων του εξωτερικού έχει η κυβέρνηση, μετά την ιδιαίτερα ευνοϊκή νομοθεσία που έχει θεσπίσει.

Εν αναμονή βρίσκονται περίπου 1500 συνταξιούχοι

Πάνω από 300 συνταξιούχοι έχουν μετακομίσει φορολογικά στην Ελλάδα, ενώ στην αναμονή βρίσκονται περίπου 1.500 ακόμη.

Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το προηγούμενο έτος έχει προκαλέσει μία μάχη, έναν φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία, με τις δύο πρώτες χώρες να κονταροχτυπιούνται και να παρακολουθούν εκατέρωθεν τις κινήσεις στη σκακιέρα της υφαρπαγής των αλλοδαπών συνταξιούχων, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες.

Χαμένη προς το παρόν φαίνεται να είναι η Ιταλία, που το σύστημα της δεν είναι ανταγωνιστικό, καθώς ναι μεν παρέχει πλεονεκτήματα αλλά αποκλειστικά για εγκατάσταση των συνταξιούχων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, κυρίως σε χωριά με μικρό πληθυσμό.

Τί προσφέρουν Ελλάδα και Πορτογαλία 

Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν πανομοιότυπο πλαίσιο. Ωστόσο, στην Πορτογαλία προσφέρεται 10ετής φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους, δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο.

Τα ίδια προσφέρει και η Ελλάδα με μοναδική διαφορά ότι επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 7%. Το ποσοστό όπως αναφέρουν μεγάλα γραφεία, στα οποία απευθύνονται οι ξένοι συνταξιούχοι, δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλάσια και το κόστος ζωής χαμηλότερο από τις χώρες όπου ζουν σήμερα, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας, όπως σημειώνουν, βρίσκεται σε ένα σημείο του πλανήτη που προσφέρει απεριόριστες επιλογές εξερεύνησης σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται και μάλιστα εν μέσω πανδημίας έχει θορυβήσει τις πορτογαλικές αρχές, οι οποίες πλέον εξετάζουν να παρέχουν επιπλέον κίνητρα για όσους μετεγκατασταθούν φορολογικά στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται να αυξήσουν, μεταξύ άλλων, τον χρόνο της φορολογικής απαλλαγής από 10ετία σε 15ετία. «Μη νομίζουν ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ) από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την ίδια πηγή, «εφόσον άλλες χώρες προχωρήσουν (βλ. Πορτογαλία) στη βελτίωση των συστημάτων προσέλκυσης συνταξιούχων, θα προβούμε και εμείς σε αλλαγές.

Έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και άλλα, τα οποία θα αποφασιστούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει στη χώρα μας από τους συνταξιούχους της Ευρώπης», λένε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση των σκανδιναβικών χωρών 

Την ίδια ώρα ενοχλημένες δείχνουν οι σκανδιναβικές χώρες που προσπαθούν να μπλοκάρουν τη φυγή των πολιτών τους προς τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι αυτό είναι αδύνατο, καθώς υπάρχουν διμερείς συμβάσεις καθώς και ευρωπαϊκές οδηγίες που δεν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι έμμεσες απειλές λειτουργούν σε αρκετές περιπτώσεις αποτρεπτικά για αρκετούς, κάτι που επί της ουσίας επιδιώκουν χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ειδικότερα, η ελληνική νομοθεσία για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση μετεγκατάστασης στην Ελλάδα και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή (σύνταξη, επιχειρηματικές δραστηριότητες, επενδύσεις, έσοδα από μίσθωση ακινήτων).

Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.

Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr