Η Ελλάδα και οι άλλοι 11 του

Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Τρίτη οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ενώ η Ελλάδα και οι άλλοι 11 του “Μετώπου”  θέλουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα  .

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 12 κράτη-μέλη της ΕΕ πιέζουν ιδιαίτερα την Κομισιόν για χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση.

Η συνάντηση του Σαββάτου

Οι υπουργοί συναντήθηκαν το Σάββατο για να συζητήσουν τον διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα περιορίσει τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής, το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρεμπορίας φυσικού αερίου -το ολλανδικό TTF- φτάσουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για δύο εβδομάδες και εάν αυτές οι τιμές είναι πάνω από 58€/MWh υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά.

Στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα θέλουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο η Ελλάδα και οι άλλοι 11. Ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ επικρατεί έντονος διχασμός αναφορικά με το σχέδιο, το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Ο τελευταίος συμβιβασμός

Ο τελευταίος συμβιβασμός από το Συμβούλιο με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, τον οποίο είδε το Politico, πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 220 ευρώ ανά MWh για πέντε ημέρες και 35 ευρώ ανά MWh περιθώριο για τις παγκόσμιες τιμές LNG.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Αυτές οι χώρες -αρκετές για να σχηματίσουν μια μειοψηφία και να τορπιλίσουν μια συμφωνία- ζήτησαν να μειωθεί σημαντικά το ανώτατο όριο, στα 160 ευρώ ανά MWh με 20 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επίσης, θέλουν το μέτρο να ισχύει για όλα τα παράγωγα, και όχι μόνο για τις συναλλαγές του μήνα. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίοι αρκετές χώρες είναι πιο δύσπιστες όσον αφορά στο πλαφόν, καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο ξεκαθάρισαν ότι είναι «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr