κυρώσεις Τουρκία

Στο δείπνο της συνόδου κορυφής δίνεται απόψε ο νέος γύρος της μάχης για την Τουρκία καθώς ούτε το δεύτερο σχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο και το κείμενο αναμένεται τώρα να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών, αναφέρουν δύο διπλωμάτες στο Politico.

Σύμφωνα, με τις ίδιες πηγές, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Ελληνική πρόταση για έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες. Οι δύο διπλωμάτες λένε ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας.

Ωστόσο κορυφαίος διπλωμάτης  της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν μπορώ να δω την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει  «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», προσέθεσε ο διπλωμάτης.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη επί ενός νέου σχεδίου αλλά δεν έχουν φθάσει σε συμφωνία και η εκδοχή που παρουσιάστηκε νωρίτερα το πρωί είναι αυτή που οι ηγέτες έχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Πηγή: economico.gr