πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την ανάγκη να κινηθούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τόνισε στους ηγέτες των «27» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τηλεδιάσκεψη τορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χρονοδιάγραμμα 4 μηνών από την φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 3-4 μηνών για να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών πιστοποιητικών των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάρτισης του εθνικού της πιστοποιητικού, καλωσόρισε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν ξανά σύντομα οι Γερμανοί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Έθεσε ωστόσο το ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα αναγνωρίζει μόνο εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Οχι” από τον Μακρόν

Αρνητικός ήταν για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και ο βαθμός στον οποίο αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού. Μίλησε επίσης για νομικές και δεοντολογικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως μεταδίδει το Politico o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να βιαστούν και να υπάρξει συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Το συντομότερο που θα καταληξουμε σε συμφωνία, το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς της ΕΕ. Το Politico επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την επαναφορά του τουρισμού.

Πηγή: economico.gr