Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να επιτύχει μια διεθνή συμφωνία για τη βιοποικιλότητα*, εάν αποτύχει να εγκρίνει τον σημαντικό Κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το περιβάλλον εν όψει της σκληρής ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει την Τετάρτη το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση των βασικών παραμέτρων του περιβάλλοντος που έχουν καταστραφεί από φυσικές καταστροφές αλλά και από την καταχρηστική γεωργική εκεμετάλευση.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα βουλευτών του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι θα απορρίψει το νομοσχέδιο, πυροδοτώντας μια έντονη πολιτική συζήτηση.Το ΕΛΚ  αντιτίθεται στο σχέδιοΚανονισμού, λέγοντας ότι, με τις δεσμεύσεις που εισάγει για τη χρήση φυτοφαρμάκων και περιορισμούς στην εντατική εκμετάλευση, θα θέσει εκατομύρια στρέματα γεωργικής γης εκτός παραγωγής και θα εκθέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ευρωπασϊκή Επιτροπή και οι επιστήμονες καταδικάζουν την άποψη αυτή. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Virginijus Sinkevicius, είπε ότι η καταψήφιση της πρότασης θα έβλαπτε τη διεθνή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για την προστασία της φύσης στην περσινή σύνοδο κορυφής COP15 για τη βιοποικιλότητα.

Ο Σινκεβίτσιους δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια ισυρή παγκόσμια δύναμη για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο, οι χώρες συμφώνησαν πάνω σε 23 σημεία-στόχους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, όπως το να αποκατασταθεί το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2030.

Ο Σινκεβίτσιους είπε ότι αν δεν περάσει ο Κανονισμός αυτός, που πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία της ευρωβουλής στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον διεθνή στόχο της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ελίζαμπεθ Μρέμα, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, είπε ότι η ΕΕ υπήρξε η «ισχυρή φωνή» στις σχετικές συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα – αλλά η επιτυχία της συμφωνίας εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη της θα ακολουθήσουν μέτρα για την επίτευξή της. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, όχι μόνο θα διασώσει τη συνεχιζόμενη καταστροφή της φύσης και της βιοποικιλότητας, αλλά θα αποτελέσει επίσης μία παγκόσμια ηγετική πρωτοβουλία στο – ζωτικής σημασίας – αυτό ζήτημα. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  δεν έδωσε καμία απάντηση σε σχετικό ερώτημα.

——————

(*) Βιοποικιλότητα, ή βιολογική ποικιλότητα, ονομάζεται το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών και των οικοσυστημάτων μιας περιοχής. Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη Γη είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr