Λιμένας Ηγουμενίτσας

Σημαντική ημέρα για την Ηγουμενίτσα και ολόκληρη την Ήπειρο χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον ιταλικό ναυτιλιακό όμιλο Grimaldi.

“Η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό όπως είναι o όμιλος Grimaldi σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία. Είναι μία σημαντική επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια Ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για μία καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα”, είπε ο κ.Μητσοτάκης για να προσθέσει: “Η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των αγορών στη Δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη. Μία γέφυρα για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία και ταυτόχρονα έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε συνεπώς για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι το οποίο αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και Κοινωνικής ζωής”.

Οι λεπτομέρειες της σύμβασης πώλησης του ΟΛΗΓ

Με την υπογραφή της σύμβασης, ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗΓ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε., έναντι 84,17 εκατ. Ευρώ. Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα, θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός ως σταθμός κρουαζιέρας και γιώτινγκ (yachting). Όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, παράλληλα αποδίδονται στους κατοίκους της Θεσπρωτίας ως παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση 6 χιλιάδες στρέμματα παραθαλάσσια ζώνης που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ στους παράκτιους Δήμους. “Το είπαμε και το κάναμε… σε μερικά χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ και θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί στην Ηγουμενίτσα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα, ότι ο όμιλος Grimaldi ενδιαφέρεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση πώλησης. “Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην τελετή, τονίζοντας όπως είπε “ιδιαίτερα την στρατηγική συμμαχία με την Ιταλία, που επενδύει στη χώρα μας”.

Στην τελετή μίλησαν και ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδακης και ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη για την Ηγουμενίτσα αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr